Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

Legendárny Pavol Hammel a Prúdy oslavujú 60 rokov na scéne

Zľava Fedor Frešo, Pavol Hammel a František Griglák počas záverečného koncertu turné skupín Prúdy a Olympic v Športovej hale na Pasienkoch v Bratislave 16.februára 1997. Foto: TASR - Pavol Funtál

V súčasnosti Prúdy fungujú ako voľné zoskupenie hudobníkov, na aktuálnom turné sa vedľa protagonistu predstavia Fero Griglák, Anton Jaro (basgitara), Peter Preložník (klávesy) a Róbert Rist (bicie).

Bratislava 11. apríla (TASR) - Československá legenda Pavol Hammel oslávi tento rok so skupinou Prúdy neuveriteľných 60 rokov na hudobnej scéne. Fanúšikovia sa môžu tešiť na koncertné turné aj reedíciu na LP a CD albumu Pavol Hammel a Prúdy z roku 1970. TASR o tom informovala PR manažérka Silvia Turnerová.

Sériu koncertov začína už koncom apríla, prvý bude v Košiciach 24. apríla, ďalšími zastávkami budú Humenné (25. 4.), Bardejovské Kúpele (26. 4.), Prešov (27. 4.), Lučenec (28. 4.), Banská Bystrica (30. 4.), Trenčín (17. 5.), Smižany (18. 5.), Liptovský Mikuláš (19. 5.), Pezinok (29. 7.), Stropkov (3. 8.), Trstená (15. 8.) a Kapušany (16. 8.).

Pavol Hammel založil skupinu Prúdy ako šestnásťročný v roku 1963, ich prvou skladbou bola Spievam si pieseň, prvým albumom nahrávka Zvoňte zvonky. Ku kapele sa už dva roky po vzniku pripojil aj fenomenálny Marián Varga, hrával v nej aj Fedor Frešo, v skupine sa vystriedala takmer celá slovenská hudobnícka elita vrátane Fera Grigláka, ktorý s Hammelom koncertuje dodnes. Kľúčovými osobami pre kapelu boli textári Boris Filan a Kamil Peteraj.



V súčasnosti Prúdy fungujú ako voľné zoskupenie hudobníkov, na aktuálnom turné sa vedľa protagonistu predstavia Fero Griglák, Anton Jaro (basgitara), Peter Preložník (klávesy) a Róbert Rist (bicie). Na koncertne odznejú aj skladby Huascaran a Spomienka na Amsterdam z hudobnej dielne Fera Grigláka a skupiny Fermáta.

"Čo k tomu dodať, všetci sa tešíme a zahráme výber toho najlepšieho, čo skupina vytvorila a nahrala za celý čas svojej existencie, medzi inými aj hity, ako Zvoňte zvonky, Koče plné ruží, Medulienka, Princezná zlatovláska, Nepoviem ti dovidenia, Podnájom, Mladosť, Dnes už viem, Učiteľka tanca, Cirkus Leto či Kamalásky," hovorí Hammel.