Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Pianistke hrozilo väzenie za údajný nadmerný hluk, zbavili ju žaloby

Laia Martínová Foto: TASR

Profesionálna pianistka Laia Martínová čelila žalobe svojej susedky z bytového domu v katalánskom meste Puigcerdá.

Madrid 27. novembra (TASR) - Španielsky súd zbavil 28-ročnú pianistku obvinení z toho, že svojou hrou na klavíri vyvolávala nadmerný hluk a susede spôsobila duševnú ujmu. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Proces tento mesiac vyvolal posmešky i rozhorčenie, keď prokurátori žiadali na súde sedemročný trest. Neskôr to znížili na 20 mesiacov.

Profesionálna pianistka Laia Martínová čelila žalobe svojej susedky z bytového domu v katalánskom meste Puigcerdá. Žalobkyňa Sonia Bonsomová sa sťažovala, že klaviristka v rokoch 2003-2007 cvičila päť dní v týždni, a to denne aj osem hodín.

Bonsomová na súde povedala, že v dôsledku toho dnes nenávidí klavíre natoľko, že ich neznesie ani pri sledovaní filmov. Z domu sa napokon odsťahovala. Do žaloby zahrnula aj rodičov Martínovej, keď dvakrát v byte uskutočnili práce na zvukovej izolácii, čo však sťažnosti Bonsomovej neutíšilo.

Martínová odmietla, že v minulosti hrala doma tak často, ako uvádza jej niekdajšia suseda, a tvrdí, že pravidelne chodila na cvičenia do iných miest.

Súd v meste Girona pianistku i jej rodičov oslobodil od oboch obvinení, vyplýva z verdiktu zverejneného tento utorok.

Súd uviedol, že tvrdenia Bonsomovej považuje za nespoľahlivé a prehnané. Podľa verdiktu neexistuje dôkaz, že Martínovej hra na klavíri prekročila hranicu 30 decibelov stanovenú mestom pre hudobné nástroje ,ani že jej hra bola priamou príčinou Bonsomovej problémov.