Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Podvodný hokej: Takto to vyzerá v bazéne s hokejkou a pukom

Podvodný hokej. Ilustračná snímka. Foto: TABLET.TV/Printscreen

Keď sa spojil ľadový hokej a potápanie s plávaním, vznikol podvodný hokej.

Bratislava 11. júna (TABLET.TV) - Za viac ako polstoročie si tento atypický šport našiel svojich fanúšikov a dnes je ich už toľko, že sa pri tejto príležitosti organizujú aj majstrovstvá v podvodnom hokeji. Svoje sily si pod hladinou minulý víkend zmeralo niekoľko 6-členných družstiev v anglickom Sheffielde.

"Je to fantastický kolektívny šport. Pod vodou nie je priestor na komunikáciu, čiže všetko musí byť dopredu poriadne premyslené a dohodnuté. Je to mimoriadne náročný šport," uviedol pre agentúru AP Berie Tarling, jeden z anglických trénerov podvodného hokeja.

Podvodný hokej vznikol vo Veľkej Británii zásluhou potápačského klubu. Uchytil sa najmä v západnej Európe, no vyskúšali si ho aj Američania či Austrálčania. Pravidelné majstrovstvá sa organizujú od 80. rokov minulého storočia. Najdôležitejším v hre je olovený puk potiahnutý gumou. Váži takmer 2 kilogramy. Hrá sa dvakrát 15 minút s trojminútovou prestávkou. Každému hráčovi nechýba ani hokeja s dĺžkou maximálne 35 centimetrov.

Podobne ako v klasickom hokeji, tak aj v tomto prípade sú zakázané fauly, auty alebo zlé striedania. Vyhráva ten tím, ktorému sa podarí streliť do brány viac pukov. Na celú hru dohliadajú tréneri pomocou kamier nainštalovaných priamo v bazéne.