Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Mačiatka a šteniatka zvyšujú koncentráciu u ľudí, pozrite si foto

Pohľad na tieto malé nevinné milé stvorenia zvyšuje koncentráciu u ľudí Foto: TASR/AP

Vyplýva to zo záverov štúdie japonských vedcov, ktorú uverejnila vedecká revue Plos One. Niekedy sú snímky mačiatok a šteniatok naaranžované tak, že málokoho nechajú ľahostajným.

Hirošima 5. októbra (TASR) - Fotografie mačiatok či šteniatok môžu ľuďom pomôcť zlepšiť koncentráciu. Vyplýva to zo záverov štúdie japonských vedcov, ktorú uverejnila vedecká revue Plos One.

Foto: TASR/AP
Niekedy sú snímky mačiatok a šteniatok naaranžované tak, že málokoho nechajú ľahostajným. Japonskí vedci zistili, že pohľad na takéto snímky ľudí nielen dojíma či rozveselí, ale aj nabudí k väčšej koncentrácii.

Pohľad na tieto malé nevinné milé stvorenia zvyšuje koncentráciu u ľudí. Zapravdu im dáva experiment, ktorý urobili za účasti dvoch skupín študentov. Test pozostával z pozorovania série fotografií a následného riešenia logických úloh.

Kým prvá skupina si prezerala fotografie roztomilých šteniatok a mačiatok, druhej predložili snímky dospelých zvierat alebo rôzne neutrálne zábery. Vedci zistili, že prvá skupina študentov sa koncentrovala oveľa lepšie a oveľa lepšie potom vyriešila aj druhú úlohu – testy na logiku. V porovnaní s druhou skupinou mali o 16 percent vyššiu úspešnosť pri riešení.

Vedci, ktorí sa snažili prísť na kĺb tejto záhady, dospeli k záveru, že pozorovaním mačiatka či šteniatka sa človek nabíja energiou a elánom a je oveľa pozornejší pri následných aktivitách. A aj keby na sebe nezaznamenal takéto zlepšenie, roztomilé obrázky majú rozhodne aspoň relaxačný účinok.