Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Poľskí súrodenci našli hrob padlého brata v Rakúsku po vyše 67 rokoch

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Wladyslaw Zbucki je pochovaný v masovom hrobe padlých vojakov Červenej armády v meste Loipersdorf-Kitzladen v okrese Oberwart, viac ako 100 kilometrov južne od Viedne.

Viedeň 4. októbra (TASR) - Dvaja poľskí bratia Zygmunt a Longin Zbuckiovci našli hrob svojho tretieho brata 67 rokov po tom, ako ho zabili v Rakúsku v posledných dňoch druhej svetovej vojny, informovala dnes rakúska televízna stanica ORF.

Súrodenci hľadali miesto posledného odpočinku Wladyslawa od 28. apríla 1945, kedy padol v boji. Ako príslušník poľskej menšiny na Ukrajine bojoval po boku Sovietov.

Bratia po vojne ušli zo Sovietskeho zväzu do Poľska a desaťročia hľadali stopy po svojom treťom súrodencovi. Hrob sa nakoniec podarilo identifikovať po tom, ako sa obrátili na vojenský výskumný ústav v Grazi.

Wladyslaw je pochovaný v masovom hrobe padlých vojakov Červenej armády v meste Loipersdorf-Kitzladen v okrese Oberwart, viac ako 100 kilometrov južne od Viedne.

"Som veľmi dojatý, že sme ho s pomocou dobrých ľudí mohli nájsť," povedal Longin Zbucki. Pri hľadaní im pomohli aj miestni obyvatelia a staré sovietske mapy. Miesto posledného odpočinku ich padlého brata požehnal katolícky kňaz.

Podľa ORF rakúske úrady urobili v zoznamoch sovietskych vojakov, ktorí zahynuli v Rakúsku, pravopisnú chybu. Priezvisko hľadaného v nich bolo zle vyhláskované.