Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

V Poľsku zamykajte auto aj počas jazdy a majte pri sebe poľský zlotý

Ilustračné foto Foto: TASR

Za priestupky v cestnej premávke treba vždy zaplatiť pokutu, preto je dobré mať pri sebe hotovosť v poľskej mene.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Cestujúci naprieč Poľskom k Baltskému moru alebo návštevníci Krakova či Varšavy by mali pamätať na niekoľko bezpečnostných pravidiel.

Polícia odporúča, že u našich severných susedov si treba dávať pozor najmä na peniaze, zamykať pred zlodejmi auto aj počas jazdy a za priestupky v cestnej premávke vždy zaplatiť pokutu. V opačnom prípade hrozia aj verejnoprospešné práce.

"Kolegovia z poľskej polície odporúčajú mať stále pod kontrolou kabelky, peňaženky a cennosti hlavne v obchodných a turistických centrách alebo v múzeách. Pri predajných stánkoch, na uliciach či v dave ľudí treba s peniazmi narábať opatrne najmä pred pouličnými predajcami," upozorňuje hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Slovákom radí, aby nevyberali peniaze z peňaženky ani pred žobrákmi a nedávali im žiadnu hotovosť. "Sú to väčšinou členovia organizovaných skupín," vystríha.

Bezpečná podľa Slivku nemusí byť ani cesta autom. "Kolegovia z poľskej polície neodporúčajú v odstavených vozidlách nechávať na viditeľnom mieste nič lákavé. Veci na parkovisku radia neprekladať, aby zlodej nevidel, čo sa v batožinovom priestore nachádza," pripomína hovorca. Vozidlá taktiež odporúča zamykať nielen na parkovisku, ale aj pri jazde mestom. "Mohlo by sa totiž stať, že páchateľ otvorí dvere alebo kufor auta napríklad na križovatke alebo v kolóne a veci odcudzí."

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP


V Poľskej republike sú niektoré pravidlá cestnej premávky upravené inak ako na Slovensku, a to najmä na štvorprúdových komunikáciách. "Z nich sa môže odbočovať kdekoľvek doľava i doprava, aj keď to nie je vyznačené, dokonca aj na poľnú cestu," vysvetľuje hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Pripomína, že iná je tiež úprava značenia kruhových objazdov, treba si preto dôkladne všímať zvislé dopravné značky.

Polícia rovnako slovenských vodičov upozorňuje na rýchlo jazdiacich domácich obyvateľov. "Treba byť preto opatrný a predvídavý. Jazdu na cestách navyše sťažujú vyjazdené koľaje, zlý stav vozoviek a treba počítať aj s vysokou hustotou áut na cestách a s tým spojené zdržanie v kolónach," podotýka Baloghová.

Za priestupky v cestnej premávke treba podľa hovorkyne vždy zaplatiť pokutu, preto je dobré mať pri sebe hotovosť v poľskej mene. Nie je možné platiť bezhotovostne či poštovou poukážkou. "Ak vodič odmietne zaplatiť alebo nemá peniaze, policajti môžu vodiča zadržať až na 48 hodín. V tejto lehote vec postúpia súdu a súd môže rozhodnúť napríklad aj trestom verejnoprospešných prác na sedem dní," vystríha Baloghová.

Hovorkyňa rovnako upozorňuje, že aj keď pri komunikácii s políciou a štátnymi orgánmi je v oboch jazykoch veľa identických slov, obsah a význam môžu mať úplne iný. "Často sa preto stáva, že dochádza k nedorozumeniu a tým i k nepríjemnostiam," dodala.