Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Ponorka - fascinujúci stroj aj smrtiaca pasca druhej svetovej vojny

Ponorka - fascinujúci stroj aj smrtiaca pasca druhej svetovej vojny Foto: EPIC DRAMA

Je jeseň 1942, bojuje sa už tretí rok a nemecká armáda vo francúzskej lodenici púšťa na vodu novú ponorku U-612.

Bratislava 26. novembra (OTS) - Na jednej strane na palube panuje vojnová vrava, blízkosť smrti, psychický tlak zo stiesneného priestoru podmorského stroja. Na druhej strane tu klíči rozpor medzi vernosťou k Vodcovi a zakázanou láskou, prejavuje sa odvaha francúzskeho odboja proti fašistickému nepriateľovi. To, a omnoho viac môžete zažiť v novom seriáli Ponorka (Das Boot) na kanáli EPIC DRAMA. Rovnaký názov niesol dnes už kultový film zo začiatku osemdesiatych rokov, na ktorý príbeh novovytvoreného seriálu voľne nadväzuje.

Neviditeľná zbraň útočiaca z hlbín bola hrozbou pre všetky lode na otvorenom mori. Vo vojne neplatí fair-play, rozhoduje výsledok. A podmorskí zabijaci boli mocným tromfom v námorných bitkách. Spôsobili skazu desiatok konvenčných lodí a ukončili život mnohých námorníkov a pasažierov. Sami pritom zápasili so zložitosťou techniky a ničivými silami mrazivých oceánskych vôd. Mnohí z nich sa už nevynorili a dostihol ich rovnaký osud, ako ich obete.
Ponorka - fascinujúci stroj aj smrtiaca pasca druhej svetovej vojny
Foto: EPIC DRAMA

Lode, lokomotívy, automobily, vzducholode, lietadlá a ponorky - tieto prevratné vynálezy vždy ohromovali svojou nadľudskú silou, veľkosťou a rýchlosťou. Vo svojich začiatkoch všetky tieto stroje vzbudzovali emócie nielen svojimi technickými schopnosťami a estetikou inžiniersky dokonalých konštrukcií, ale aj nevídanou ničivou silou, ktorá sa prejavila pri ich tragických nehodách. Horšie je, že sa pre tieto krásne nové stroje vždy našlo aj vojenské využitie. V službách vojny boli ich možnosti a smrtiace schopnosti dotiahnuté na najvyššiu možnú úroveň.
Ponorka - fascinujúci stroj aj smrtiaca pasca druhej svetovej vojny
Foto: EPIC DRAMA

Pre dnešného človeka je jazda v aute alebo vo vlaku všedná vec a mnohí si už niekedy vyskúšali bežné civilné lietadlo, ale o ponorkách to povedať nemôžeme. Poznáme ich z filmov a obrazoviek, ale boli ste už niekedy na jej palube? Videli ste ju na vlastné oči? Poznáte aspoň niekoho, kto sa v tomto kovovom monštre ponoril pod hladinu a zažil tú zmes úžasu a strachu na vlastnej koži?

Ani na súčasných moderných ponorkách nie je nijako pohodlne a úplne bezpečne. Aj bežná rutinná služba na ponorke zahŕňa minimum súkromia, odlúčenie od zvyšku sveta a klaustrofobické zovretie v útrobách chodieb a strojovní. Keďže mladí silní muži majú svoje potreby a posádka ponorky si siahne na pevnú zem len raz za čas, občas to prinesie dosť delikátnu prácu pre palubného lekára.
Ponorka - fascinujúci stroj aj smrtiaca pasca druhej svetovej vojny
Foto: EPIC DRAMA

Od 26. novembra každý pondelok večer o 21.00 hod. máte možnosť ponoriť sa do príbehu ponorky a jej posádky. Vďaka kanálu Epic Dráma môžete sledovať námorníkov, ktorí neustále prežívajú úzkosť z ohrozenia života, pocity stratenosti vo vodnej hlbine a skutočnosť, že prípadná záchrana ich života je prakticky nemožná. Na osudoch ostatných postáv uvidíte brutalitu doby a nezmyselnosť vojny, alebo sa môžete nechať vtiahnuť do dilemy zamilovanej nemeckej civilistky medzi znepriatelenými Francúzmi.
Ponorka - fascinujúci stroj aj smrtiaca pasca druhej svetovej vojny
Foto: EPIC DRAMA

Sledujte dobovo vernú výpravu a známe tváre medzinárodného hereckého obsadenia v pokračovaní kultového príbehu. S novou ponorkou, novú posádkou a novou misiou!
www.epicdrama.cz

TRAILER