Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Ponuka výrobkov z marihuany v EÚ rastie, je potrebné skúmať ich účinky

Ilustračné foto. TASR/Polícia

Marihuana je aj naďalej najčastejšie užívanou nelegálnou drogou v Európe.

Lisabon 25. júna (TASR) - Výrobky z marihuany dostupné na európskom trhu sú čoraz rozmanitejšie. Preto je dôležité podrobne skúmať ich účinky a možný vplyv na zdravie ľudí. Vyplýva to zo správy s názvom "Vývoj európskeho trhu s marihuanou", ktorú v utorok zverejnilo Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA).

Táto správa, publikovaná deň pred Medzinárodným dňom proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi, popisuje viacero faktorov, ktoré vplývajú na zvýšenú rozmanitosť produktov z marihuany. Spomína sa napríklad zmena politík, vývoj metód produkcie a extrakcie, ako i zmena preferencií konzumentov. Inováciou pri výrobe nových produktov z marihuany je i vytvorenie legálnych rekreačných trhov s marihuanou mimo EÚ.

"Dynamická povaha súčasného trhu s marihuanou a rozšírenie ponuky účinných kanabisových produktov prinášajú výrazné zmeny. Nové výrobky z marihuany, ako aj ich vyšší počet môžu mať na zdravotný stav ľudí, ktorí ich užívajú, veľký vplyv," uviedol riaditeľ EMCDDA Alexis Goosdeel.

Monitorovanie a porozumenie novým trendom v tejto oblasti je preto podľa jeho slov dôležité pre diskusiu o otázkach súvisiacich s politikou a reguláciou marihuany.

Marihuana je aj naďalej najčastejšie užívanou nelegálnou drogou v Európe. Spomedzi členských štátov EÚ ju podľa odhadov vlani užilo približne 17,5 milióna mladých Európanov vo veku 15-34 rokov. Zhruba jedno percento ľudí vo veku 15-64 rokov je jej každodennými alebo takmer každodennými konzumentmi. V roku 2017 nastúpilo na protidrogové liečenie v súvislosti so závislosťou na marihuane 155.000 ľudí, z toho 83.000 tak urobilo po prvý raz.