Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Posádka ISS so spievajúcim kozmonautom Hadfieldom bezpečne pristála

Pristávací modul ruskej vesmírnej lode Sojuz s trojčlennou posádkou medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) bezpečne pristál v noci na dnes v Kazachstane. Foto: TASR/AP Photo

V posledný deň svojho pobytu na ISS nahral Hadfield hudobné video, na ktorom spieva pieseň Space Oddity od Davida Bowieho.

Moskva 14. mája (TASR) - Pristávací modul ruskej vesmírnej lode Sojuz s trojčlennou posádkou medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) bezpečne pristál v noci na dnes v Kazachstane. Medzi kozmonautmi je aj Chris Hadfield, ktorého spevácky výkon na ISS mal do pondelka so stránke YouTube viac ako milión pozretí.

Okrem Hadfielda tvoria posádku Američan Tom Marshburn a Rus Roman Romanenko. Pristáli podľa plánu v stepi pri kazašskom meste Dežkazgan. Na medzinárodnej vesmírnej stanici strávili 146 dní, napísala agentúra AP.

Na záberoch NASA TV je vidieť pristávací modul Sojuz, ako sa pomaly spúšťa na padáku. Ruské pátracie helikoptéry krúžili nad miestom pristátia v úsilí o rýchle vyzdvihnutie kozmonautov.

Na ISS ostala trojčlenná americko-ruská posádka, ku ktorej sa o dva týždne pripoja ďalší traja kozmonauti.

V posledný deň svojho pobytu na ISS nahral Hadfield hudobné video, na ktorom spieva pieseň Space Oddity od Davida Bowieho. Na záberoch je gitara voľne plávajúca v priestore. Do chvíle, keď opúšťal stanicu, si jeho interpretáciu pozrelo na internetovej stránke YouTube už viac ako milión ľudí. Kozmonaut ale zverejňoval informácie a fotografie zo svojho pobytu vo vesmíre priebežne na sociálnej sieti Twitter už od decembra, dodala agentúra DPA.




Chris Hadfield
Foto: TASR/AP Photo