Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Posledný list kapelníka z Titanicu predali za takmer 155.000 dolárov

vrak britského luxusného parníka Titanic leží na morskom dne v Atlantickom oceáne, približne 400 míľ juhovýchodne od Newfoundlandu. Foto: TASR/AP

List pred potopením Titanicu pred 100 rokmi napísal Wallace Hartley, ktorý viedol nezabudnuteľnú lodnú kapelu, ktorá hrala ragtime v čase, keď sa už loď ponárala pod hladinu Atlantického oceánu.

Littleton 27. apríla (TASR) - List, ktorý britský kapelník na Titanicu napísal rodičom v Anglicku päť dní pred nárazom lode do ľadovca a pred jej potopením, sa predal na internetovej dražbe takmer za 154.974 dolárov (117.170 eur).

Nemenovaná investičná skupina z USA kúpila vo štvrtok list, ktorý pred potopením Titanicu pred 100 rokmi napísal Wallace Hartley (33). Ten viedol nezabudnuteľnú osemčlennú lodnú kapelu, ktorá hrala ragtime a ďalšie melódie na upokojenie pasažierov v čase, keď sa už loď pomaly ponárala pod hladinu v severnej časti Atlantického oceánu.

"Bol to taký mikrokozmos celej tragédie," uviedol o liste Bobby Livingston, vedúci dražobnej spoločnosti RR Auction so sídlom v americkom štáte New Hampshire, ktorá mala na starosti predaj.

"V liste bolo cítiť nádej, že svojich rodičov znova uvidí," dodal Livingston v rozhovore pre agentúru Reuters.

Hartley poslal list 11. apríla 1912 počas zastávky lode v írskom meste Queenstown, vysvetlil Livingston. Titanic sa potopil v skorých ranných hodinách 15. apríla na svojej prvej plavbe, ktorá sa začala v Anglicku - o život prišlo 1517 ľudí.

"Máme skvelú kapelu a chlapci sa tiež zdajú vynikajúci," napísal Hartley v liste a sľúbil, že rodičov navštívi nasledujúcu nedeľu po návrate z plavby.

"Loď je skvelá a mali by sme na nej zarobiť veľa peňazí," dodal v liste na papieri s hlavičkou a nápisom "Na palube R.M.S. Titanic".

Galéria: Od potopenia Titanicu uplynulo 100 rokov





Na dražbe sa predalo 180 predmetov za vyše 600.000 dolárov. Medzi predmetmi sa nachádzalo postriebrené osvedčenie vedúceho holiča, ktorý tragédiu prežil. Predalo sa za 39.402 dolárov.

Ďalší list na lodnom hlavičkovom papieri od pasažiera prvej triedy, ktorý prežil, sa predal za 35.193 dolárov a malý zachránený kus z veľkolepého schodiska lode si na aukcii kúpil záujemca za 15.800 dolárov.

Livingston povedal, že tringelty boli hlavným zdrojom príjmu pre Hartleyho a ďalších hudobníkov na palube. Na Hartleyho tele, stále oblečenom v rovnošate kapelníka, sa našli rôzne meny. Jeho telo objavili v Atlantiku po vyše dvoch týždňoch od tragédie.

Hartleyho list, ktorý predal anonymný kanadský zberateľ, kúpil záujemca na dražbe v roku 1981 iba za 2431 dolárov.