Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Prázdninujúce deti v ZOO Bojnice môžu obdivovať malú surikatu vlnkavú

Surikata vlnkavá v spoločnosti rodičov a súrodencov. Foto: TASR/Pavol Remiáš

Malí návštevníci môžu obdivovať okrem tradične najzaujímavejších opíc a ďalších približne 320 druhov prevažne exotických druhov živočíchov.

Bojnice 5. júla (TASR) - Najstaršia, najväčšia a najnavštevovanejšia Zoologická záhrada Bojnice je v týchto dňoch plná prázdninujúcich detí. Denne ju navštívi viacero skupín z okolitých i vzdialenejších prázdninových detských táborov.

Obdivovať môžu okrem tradične najzaujímavejších opíc a ďalších približne 320 druhov prevažne exotických druhov živočíchov i najnovší prírastok - surikatu vlnkavú.

Panáčkujúce surikaty, ktoré sú dobre známe z prírodopisných filmov o africkej faune, ba aj z kresleného filmu Leví kráľ, chovajú v bojnickej ZOO len od apríla tohto roka, informoval jej riaditeľ Milan Šovčík. Malá surikata sa narodila iba pred týždňom a už sa má čulo životu.

Deti čaká aj nová atrakcia, plavba na kruhových motorových člnoch v malom bazéne.
Foto: TASR/Pavol Remiáš
Zaujímavé je, že v starostlivosti o mláďa dominantnému rodičovskému páru pomáhajú dve staršie mláďatá. V Bojniciach ich aj s mláďaťom zatiaľ žije iba šesť, no surikaty patria medzi sociálne druhy, žijúce v skupinách, ktoré majú 20 až 30 jedincov. Tieto malé šelmičky spoločne lovia a podieľajú sa aj na strážení komunity. Preto neustále časť z nich panáčkuje, kvôli dobrému rozhľadu po okolí. Hoci vo voľnej prírode žijú na pokraji horúcich púští a polopúští v južnej Afrike, pred súčasným páliacim slnkom, najmä okolo obeda, sa tak ako iné zvieratá schovávajú vo svojej nore, alebo v krytom výbehu, kde ich však za sklom môžu návštevníci zblízka pozorovať.

Tu bude player


Veľké horúčavy v týchto dňoch nepriaznivo zasahujú do života aj ostatných zvierat. Ošetrovatelia im ich však pomáhajú zvládať, predovšetkým zabezpečením dostatku pitnej vody a zvlhčovaním prostredia. Priamo vodnú sprchu na schladzovanie veľmi nepoužívajú, pretože to nie je pre zvieratá v prírode bežné. Tie sa totiž "sprchujú" iba keď je dážď, konštatoval riaditeľ. Zvieratá sa však dokážu aj sami čiastočne ochrániť, predovšetkým vyhľadávajú tieň, na čo im v zajatí vytvárajú vhodné podmienky.

Slonice africké Maja a Gula.
Foto: TASR/Pavol Remiáš
Veľkú pozornosť pútajú dve slonice africké Maja a Gula. Na slnku sa ovievajú veľkými ušami a kožu si ochladzujú pieskom. Naberajú ho do chobotov a vyfukujú na seba.

Vtáky - plameniaky, bociany, pelikány aj dravé vtáky sa často ovievajú svojimi krídlami. K dispozícii majú aj malé jazierko.

V poludňajších hodinách, keď denná teplota vrcholí, sa však až 80 percent zvierat schováva do svojich úkrytov. Vedenie ZOO návštevníkom odporúča, ak chcú zvieratá vidieť, aby prišli na prehliadku radšej zrána alebo podvečer.