Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Pred 100 rokmi sa narodil slovenský maliar Ernest Zmeták

Na archívnej snímke maliar a grafik Ernest Zmeták. Foto: TASR/Vladimír Benko

Zaviedol techniku mozaiky, ktorú sám vykladal – napríklad kostol v Rabči, tympanón na Primaciálnom paláci v Bratislave a inde.

Nové Zámky/Bratislava 12. januára (TASR) - Významný slovenský maliar, grafik a ilustrátor Ernest Zmeták bol príslušníkom generácie 1919 a zakladajúci členom Spolku umelcov a priateľov grafiky. V sobotu 12. januára uplynie 100 rokov od narodenia laureáta mnohých prestížnych cien.

Na slovenskú výtvarnú scénu vstúpil spolu s výtvarníkmi nazývanými pokolenie druhej svetovej vojny. Jeho vyhranený autorský štýl staval na racionalizme, strohosti a vecnosti zobrazenia.

Okrem maľby, kresby, ilustrácií a grafiky realizoval monumentálne práce v architektúre. Zaviedol techniku mozaiky, ktorú sám vykladal – napríklad kostol v Rabči, tympanón na Primaciálnom paláci v Bratislave a inde. Navrhol viacero gobelínov a vitráži. Mnoho Zmetákových diel, najmä s motívom krajiny a architektúry, vznikalo pri dlhodobých pobytoch na Slovensku a v Taliansku. Možno hovoriť o celoživotnom slovenskom a talianskom motíve.

Ernest Zmeták sa narodil v Nových Zámkoch 12. januára 1919. Pre nepriaznivú politickú situáciu v roku 1938 nenastúpil na pražskú Akadémiu výtvarných umení (AVU). V roku 1943 absolvoval štúdium na vysokej škole výtvarných umení v Budapešti. Na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave pôsobil v rokoch 1949 až 1952 ako asistent Ľudovíta Fullu, neskôr bol umelcom v slobodnom povolaní.

Ernest Zmeták sa v prvej polovici 50-tych rokov 20. storočia stal prirodzenou autoritou, rešpektovanou staršou i nastupujúcou generáciou výtvarníkov, ktorí sa vzopreli doktríne socialistického realizmu. Toto postavenie si udržiaval po celý život.

Výtvarník bol aj znalcom a zberateľom starého umenia. Svoju rozsiahlu zbierku vyše 2000 diel venoval štátnej galérii v rodných Nových Zámkoch. Rodné mesto sa mu poďakovalo cenou mesta Nové Zámky - in memoriam.

V roku 2004 mu za celoživotnú tvorivú činnosť a zásluhy o kultúrny rozvoj SR prezident Slovenskej republiky odovzdal Pribinov kríž I. triedy.

Výstavy Ernesta Zmetáka doma i v zahraničí sa rátajú na desiatky. Diela majstra sú zastúpené vo viacerých významných galériách i v súkromných zbierkach.

Umelec Ernest Zmeták zomrel 13. mája 2004 vo veku 85 rokov v Bratislave.

V sicílskom meste Cefalú odhalili slovenskému výtvarníkovi pamätnú dosku. Stalo sa tak počas Slovenských dní, ktoré provincia Palermo zorganizovala v roku 2005.

Ernest Zmeták navštívil sicílske mesto Cefalú počas svojho života veľa krát a vytvoril pôsobivý súbor malieb, akvarelov a kresieb čerpajúcich zo života, prírody a krajiny Sicílie. Za šírenie dobrého mena ostrova vo svete mu predstavitelia provincie Palermo udelili pamätnú medailu in memoriam. Z rúk viceprezidenta provincie Giuseppa Colcu ju prevzala umelcova dcéra Uljana.

Meno umelca nesie aj Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch.