Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Pred očami strážnikov ukradol páchateľ kľúče od londýnskeho Toweru

Foto: TASR/AP Photo

Kľúče zmizli v utorok 6. novembra zo strážnej búdky v areáli. Čestná stráž bola bezmocná, pretože nesmie opustiť svoj post.

Londýn 12. novembra (TASR) - Neznámy páchateľ v noci nadnes preliezol dve vysoké brány vedúce k londýnskej pevnosti a kráľovskému palácu Tower a pred očami strážnikov ukradol z neuzamknutej kovovej skrinky veľký zväzok kľúčov - medzi nimi boli kľúče od padacieho mosta, viacerých konferenčných miestností a reštaurácie.

Ako dnes informoval britský denník The Sun, čestná stráž - známi Beefeaters - bola úplne bezmocná, pretože jej príslušníci majú rozkaz neopustiť svoj post. Snažili sa síce vysielačkou spojiť s nočným strážnikom - zamestnancom najatej súkromnej bezpečnostnej služby, ale ten na ich volanie o pomoc nereagoval.

Úrady dnes oznámili, že kráľovské korunovačné klenoty a ďalšie jedinečné artefakty sú v bezpečí, ale bolo treba vymeniť zámky, pretože sa do pevnosti na brehu rieky Temža vlámal narušiteľ a ukradol niekoľko kľúčov.

Kľúče zmizli v utorok 6. novembra zo strážnej búdky v areáli. Vďaka nim by sa bolo možné dostať k padacím mostom a do niektorých ďalších častí Toweru. Polícia krádež vyšetruje.

Charitatívna organizácia Historic Royal Palaces (Historické kráľovské paláce), ktorá sa stará o neobývané paláce v Británii, vydala vyhlásenie, podľa ktorého neboli presne dodržané bezpečnostné postupy, píše agentúra AP.

Ako informovala správa Toweru, voči strážnikom sa začalo disciplinárne konanie.

Bezpečnostné opatrenia sú nedostatočné

Okrem toho priznala, že bezpečnostné opatrenia v Toweri sú nedostatočné - dôkazom toho je fakt, že aj samotná kovová skrinka, odkiaľ neznámy ukradol kľúče, mala byť zamknutá. V celom hrade okamžite dali povymieňať všetky zámky, čo stálo niekoľko tisíc libier.

Tower bol rezidenciou anglických panovníkov, slúžil aj ako väzenie a od roku 1303 je aj kráľovskou klenotnicou, v ktorej sú uchovávané korunovačné klenoty. Od roku 1988 je Tower of London ako symbol britskej monarchie zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.