Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Poznáme program Medzinárodných leteckých dní SIAF na letisku Sliač

Ilustračná snímka Foto: TASR/Branislav Račko

Návštevníci si budú môcť po prvý raz prezrieť vystavený vrtuľník slovenských vzdušných síl C-27J Spartan, ale aj starší UH-60M Black Hawk.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Aj tento rok prídu na Letisko Sliač piloti 11 krajín, ktorí predvedú techniku súčasnosti aj legendy leteckej minulosti. Prvé dva septembrové dni čaká návštevníkov v rámci Medzinárodných leteckých dní SIAF vzdušná aj pozemná šou. TASR o tom informoval hovorca SIAF Dušan Hein.

"Jedným z hlavných lákadiel sú vystúpenia akrobatických skupín. Tých uvidia návštevníci hneď niekoľko. Nespochybniteľne najväčšou hviezdou bude francúzska zostava Patrouille de France," uviedol Hein. Deväť pilotov červeno-bielo-modrých Alphajetov mení svoje vzdušné divadlo každý rok. Z Jordánska priletia kráľovskí sokoli - Royal Jordanian Falcons, ktorí sa slovenským divákom predvedú prvýkrát.

Pravidelným hosťom sliačskych leteckých dní je štvorica bezmotorových lietadiel zo stredného Slovenska. "Na ich Blaníkoch vyrástli celé generácie slovenských a českých plachtárov. V roku, keď si obyvatelia krajov od Ašu po Čiernu nad Tisou pripomínajú 100. výročie vzniku Československa, je SIAF aj oslavou jedinečnej histórie československého letectva. Na oblohe ju budú reprezentovať československé L-29 Delfín a MiG-15," informoval Hein.

Najlepšej letovej ukážke odborná porota udelí cenu Smik Trophy, pomenovanú po československom pilotovi v protifašistickom odboji. Súčasťou leteckých dní bude aj internetové hlasovanie o najväčšiu osobnosť československého letectva v ankete Zlaté krídla - národná cena letectva.

Návštevníci si budú môcť po prvý raz prezrieť vystavený vrtuľník slovenských vzdušných síl C-27J Spartan, ale aj starší UH-60M Black Hawk. K dispozícii bude aj výstroj a výzbroj slovenských vojakov a policajtov, ktorí si pripravili dynamické ukážky. Organizátori zabezpečili pravidelnú kyvadlovú dopravu z Banskej Bystrice a zo Zvolena.