Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Prvý československý kozmonaut bol vo vesmíre pred 35 rokmi

Vladimír Remek Foto: TASR/František Iván

Bol ním Vladimír Remek na kozmickej lodi Sojuz-28.

Bajkonur/Bratislava 2. marca (TASR) - V sobotu 2. marca uplynie 35 rokov odvtedy, ako vtedy tridsaťročný Vladimír Remek na kozmickej lodi Sojuz-28 spoločne so sovietskym kozmonautom Alexejom Gubarevom vzlietli do kozmu.

Vtedajšia Československá socialistická republika (ČSSR) sa 2. marca 1978 po USA a bývalom Sovietskom zväze stala treťou krajinou, ktorá mala kozmonauta vo vesmíre.

Kozmická loď Sojuz 28 sa spojila s orbitálnym vedeckovýskumným komplexom Saľut 6 a po vyše 190 hodinách úspešného pobytu vo vesmíre 10. marca 1978 kozmonauti pristáli neďaleko mesta Arkalik v Kazachstane.

Vladimír Remek sa narodil 26. september 1948 v Českých Budějoviciach, v čase letu do vesmíru mal takmer 30 rokov. Jeho otec Jozef Remek bol pilot - rodák od Žiliny, bol námestníkom ministra obrany ČSSR. V Košiciach absolvoval nádejný kozmonaut vtedajšie Vyššie letecké učilište. Neskôr sa už na premenovanej Vysokej leteckej škole SNP (potom Vojenská letecká akadémia gen. M. R. Štefánika, dnes súčasť košickej Technickej univerzity) zúčastňoval letov na nadzvukových lietadlách.

Vladimír Remek, československý kozmonaut, snímka pochádza z roku 1978, kedy letel do kozmu.
Foto: TASR archív
Kozmonaut bol vojakom z povolania dvadsaťpäť rokov, odišiel do civilu na vlastnú žiadosť v júni 1995. Pri opustení armády mal nalietaných viac ako 1000 letových hodín, z toho 190 v kozmickej lodi. Armáda osvedčenie o tom Remekovi nevydala a tak v auguste 1995 na vlastné náklady absolvoval leteckú školu a získal preukaz spôsobilosti obchodného pilota. V roku 1998 sa stal zahraničným členom ruskej Akadémie kozmonautiky.

Pôsobil vo funkcii riaditeľa stáleho obchodného zastúpenia Českej zbrojovky (ČZ) Strakonice so sídlom v Moskve (Ruská federácia - RF), neskôr pracoval na českom veľvyslanectve v Moskve.

Košice Remek navštívil v roku 2010 v rámci festivalu Dni českej kultúry. Slovensko navštívil aj v roku 2011. V septembri sa stal súčasťou multižánrového festivalu 322 out of space, v rámci ktorého sa Dolný Kubín stal vesmírnym mestečkom. Premietli na ňom dokumentárny film 322. Toto číslo má v názve miestne občianske združenie výtvarníkov a kozmonaut Vladimír Remek ho má na sedadle svojho kresla v bruselskom europarlamente v Belgicku, v ktorom pôsobí už druhé funkčné obdobie ako nezávislý kandidát českej Komunistickej strany Čech a Moravy (KSČM).



Športové podujatie Majcichovská desiatka o Pohár prvého československého kozmonauta Vladimíra Remeka začalo písať svoju históriu v roku 1979 na počesť jeho letu do vesmíru. S vynútenou niekoľkoročnou prestávkou sa v marci 2013 uskutoční už jej 23. ročník. Bývalý kozmonaut sa na podujatí zvykne zúčastniť ako čestný štartér.

Novozvolený český prezident Miloš Zeman by v kresle českého veľvyslanca v Moskve rád videl prvého československého kozmonauta Vladimíra Remeka.