Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Na Železnej studienke stavajú zábrany proti masovému úhynu žiab

Ropucha obyčajná (Bufo bufo) patrí k najrozšírenejším druhom ropúch na území Slovenska. Jej aktivita po zimnom spánku sa začína v marci až apríli, kedy žaby podnikajú pre ne charakteristické hromadné migrácie. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na osadzovaní zábran sa okrem desiatok žiakov podieľajú aj dobrovoľníci. So sekerami prichádzajú celé rodiny aj dospelí jednotlivci.

Bratislava 15. marca (TASR) - Stavaním fóliových zábran na Železnej studienke v Bratislavskom lesoparku sa dnes začala akcia Pomoc ropuchám pri jarných migráciách. Je to už 29. ročník tejto ochranárskej aktivity na miestach najmasovejšej migrácie žiab do jazier cez cestnú komunikáciu.

"Máme tu dva úseky, ktorými zabraňujeme masovému zrážaniu a zabíjaniu žiab autami na ceste. Jeden je 300 až 400 metrov dlhý a druhý asi 1,5 kilometra. Každoročne takto zachránime a prenesieme 6000 až 8000 žiab. Výdatne nám v tom pomáhajú žiaci bratislavských škôl najmä z Karlovej Vsi a Dúbravky," povedal pre TASR Roman Antoška zo základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus.

Na osadzovaní zábran sa okrem desiatok žiakov podieľajú aj dobrovoľníci. So sekerami prichádzajú celé rodiny aj dospelí jednotlivci. Tak to potrvá až do popoludnia, kým neupevnia fóliu na kolíky po celých lesných úsekoch. Tie musia byť postavené pred začiatkom migrácie žiab. Jej dĺžka závisí od počasia a môže trvať aj vyše mesiaca.

"Máme dohodu so školami a deti budú s učiteľkami chodiť kontrolovať stav, chytať i prenášať žaby do jazera," dodal Antoška.