Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Magazín

Galavečer Slnko v sieti odvysiela RTVS v priamom prenose

Árchívna snímka zo slávnostného odovzdávania národných filmových cien Slnko v sieti. Foto: TASR - Pavol Zachar

V kategórii najlepší hraný film sa o víťazstvo uchádzajú tri nominované snímky. Najväčšími rivalmi v aktuálnom ročníku sú dva úplne odlišné žánre.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Galavečer odovzdávania národných filmových cien Slnko v sieti, ktorý sa uskutoční v piatok v Slovenskom rozhlase, odvysiela RTVS v priamom prenose o 20.30 h na Jednotke. Laureátov filmových cien vyhlásia v 18 kategóriách, odovzdajú aj ocenenie za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre a Divácku cenu, o ktorej v internetovom hlasovaní rozhodla verejnosť. Na podujatí sa zúčastní prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá nad aktuálnym ročníkom prevzala záštitu. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

Počas slávnostného večera si organizátori pripomenú 15. výročie založenia Audiovizuálneho fondu, 75. výročie založenia Vysokej školy múzických umení (VŠMU) či 100. výročie narodenia Jozefa Kronera a Ladislava Chudíka.

Diváci a prítomní hostia sa môžu tešiť na slovenské herecké hviezdy aj špeciálne hudobné vystúpenia. "Za sprievodu Symfonického orchestra, pod taktovkou dirigentky Michaely Rózsa Růžičkovej, si vypočujú viacero filmových skladieb. Zaznie pieseň Tajomstvo z filmu Slúžka, skladba Húsky z rozprávky Tri zlaté dukáty a tiež legendárny song Hany Hegerovej Ten zlodej čas," informuje RTVS. Pripomína, že okrem vyhodnotenia 18 kategórií a Diváckej ceny, ktorú odovzdá moderátor relácie Kinorama, herec Peter Kočiš, bude opäť udelená aj cena za výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre. Laureátkou za rok 2023 je ikona slovenského filmu herečka Božidara Turzonovová.

V kategórii najlepší hraný film sa o víťazstvo uchádzajú tri nominované snímky. Najväčšími rivalmi v aktuálnom ročníku sú dva úplne odlišné žánre - čierna komédia Invalid v réžii Jonáša Karáska s 13 nomináciami a historická dráma Slúžka v réžii Mariany Čengel Solčanskej s rovnakým počtom nominácií.

Verejnoprávna televízia po skončení galavečera odvysiela na Jednotke filmový portrét o legendárnej herečke Božidare Turzonovovej očami režisérky Yvonne Vávrovej.

Organizátorom národných filmových ocenení Slnko v sieti je Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), spoluorganizátormi RTVS a Slovenský filmový ústav (SFÚ).