Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Odštartovala nosná raketa Sojuz-2, mieri k ISS

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruský kozmický priemysel prešiel na novogeneračné rakety po tom, ako ukrajinskí partneri pozastavili dodávky pre kontrolné systémy na Sojuze-FG.

Moskva 22. augusta (TASR) - Ruská nosná raketa Sojuz-2 odštartovala vo štvrtok z kazašského kozmodrómu Bajkonour. Jej misiou je dopraviť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) kozmickú loď Sojuz MS-14 s humanoidným robotom, informovala vo štvrtok tlačová agentúra TASS.

Približne deväť minút po štarte sa oddelil tretí stupeň a raketa sa vydala na dvojdňovú púť k ISS. Nosná raketa Sojuz-2 nahradí zariadenie Sojuz-FG, ktoré dopravovalo medzinárodné posádky na ISS od roku 2002. Nosná raketa dopraví na ISS androidného robota Skybot F-850, ako aj zásoby. Pripojenie k ISS je naplánované na sobotu 08.30 h moskovského času (09.30 h SELČ).

Ruský kozmický priemysel prešiel na novogeneračné rakety po tom, ako ukrajinskí partneri pozastavili dodávky pre kontrolné systémy na Sojuze-FG. Posledný štart tohto typu rakety sa uskutoční 21. septembra. Nosné rakety typu Sojuz-2 sú vybavené ruskými systémami digitálnej kontroly.