Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Saudská Arábia umožnila ženám, aby pracovali ako notárky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o ďalšie zo série modernizačných opatrení a reforiem prispievajúcich zlepšovaniu postavenia žien v konzervatívnej sunnitskej monarchii, ktoré presadzuje saudskoarabský korunný princ.

Džidda 10. júla (TASR) - Saudskoarabské úrady po prvý raz umožnili ženám, aby pracovali ako notárky. Tamojšie ministerstvo spravodlivosti vydalo príslušné licencie pre prvých 12 žien, informoval v utorok miestny spravodajský server Arab News.

Ide o ďalšie zo série modernizačných opatrení a reforiem prispievajúcich zlepšovaniu postavenia žien v konzervatívnej sunnitskej monarchii, ktoré presadzuje saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán. Od júna tohto roku môžu napríklad Saudskoarabky riadiť motorové vozidlá.

Ministerstvo spravodlivosti vydalo prvým 12 ženám licencie na poskytovanie niektorých notárskych služieb, konkrétne v oblasti overovania listín.

Na základe úradnej licencie budú môcť napríklad vydávať a rušiť splnomocnenia a overovať dokumenty o založení firiem. Držiteľom takejto licencie, ktoré sa vydávajú od vlaňajška, je aktuálne 1313 osôb.

Ministerstvo ubezpečilo, že listiny potvrdené takto certifikovanými "overovateľmi" akceptujú všetky štátne orgány. Vydávanie takýchto licencií má zlepšiť poskytovanie notárskych služieb, do ktorých chce vláda výraznejšie zapojiť aj súkromný sektor.

Napriek určitým modernizačným opatreniam nemajú ženy v Saudskej Arábii stále zaistené mnohé základné práva. V súlade s platným zákonom o tzv. poručníctve nesmú bez súhlasu mužského príbuzného napríklad cestovať do zahraničia, získať pas, študovať či uzavrieť manželstvo.