Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Slovenskí archeológovia budú v Sudáne skúmať lokalitu Duwejm Wad Hadž

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nachádza sa približne 350 kilometrov severne od hlavného mesta Chartúm.

Bratislava 11. januára (TASR) - Slovenskí egyptológovia a archeológovia budú v januári a februári skúmať archeologickú lokalitu Duwejm Wad Hadž v Sudáne, v oblasti starovekej Núbie. Nachádza sa približne 350 kilometrov severne od hlavného mesta Chartúm. TASR informoval Jozef Hudec z Ústavu orientalistiky Slovenskej akadémie vied (SAV).

Túto oblasť Núbie nazývali starí Egypťania Kuš. "Miestni kušitskí panovníci dokonca v závere 8. a v prvej polovici 7. storočia pred Kristom ovládli starý Egypt. Staroveké mesto Napata ležiace pod horou Barkal zostalo metropolou miestneho kráľovstva aj po vyhnaní kušitských kráľov z Egypta Asýrčanmi. Pod samotnou horou a v okolitých lokalitách sa nachádza niekoľko desiatok kráľovských pieskovcových pyramíd tej doby," priblížil Hudec.

Význam tejto oblasti podľa slov Hudeca sľubuje "zaujímavé nálezy aj v lokalite Duwejm Wad Hadž, v ktorej doteraz archeológovia nerobili vykopávky". Zahraniční odborníci dokonca predpokladajú, že by tu mal byť aj staroveký chrám.

Hudec spolu s Michalom Chebenom a Branislavom Kovárom z Archeologického ústavu SAV začali pracovať na spoločnom projekte v Sudáne vo februári 2018. "Počas výskumu sme odhalili pomocou georadaru štruktúry, ktoré naznačujú, že pod zemou sú prítomné tehlové a kamenné stavby. Zaujímavá je aj ruina takmer 200-ročnej mešity na povrchu pahorku. Mešita má takmer 1600 metrov štvorcových," priblížil Hudec.

V lokalite sa okrem pieskovcových skál našli aj viaceré úlomky alabastru, čiernej a červenej žuly. Tieto materiály používali na výstavbu a výzdobu chrámov aj starí Egypťania.