Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Slovenka vybudovala v Kanade národnú cirkusovú školu, vyznamenali ju

Na snímke Daniela Arendášová pózuje 31. januára 2024 v Mississauge neďaleko Toronta. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Spolu so svojím tímom Arendášová napísala študijný program pre základnú školu, strednú školu aj úroveň univerzity.

Bratislava/Ottawa 8. februára (TASR) - Slovenka Daniela Arendášová vybudovala v kanadskom Montreali národnú cirkusovú školu. Väčšina študentov priamo pokračovala v Cirque du Soleil a mnohých iných cirkusoch v USA či Európe. Od vlády kanadskej provincie Quebec dostala ako jediná Slovenka štátne vyznamenanie za budovanie a rozvoj quebeckej kultúry. Uviedla to médiám na stretnutí krajanov s prezidentkou Zuzanou Čaputovou v kanadskej Ottawe.

Arendášová žije v Kanade 36 rokov, kde sa po presťahovaní začala venovať modernej gymnastike. Po pár úspechoch so študentami národnej cirkusovej školy a artistami z Cirque du Soleil, s ktorými spolupracovala ako konzultantka a choreografka, jej ponúkli miesto riaditeľky v národnej cirkusovej škole v Montreali. "No a odtiaľ potom už začala dlhá práca, dlhý maratón metodickej prípravy. Boli sme prvá škola tohto druhu, ktorá na profesionálnej úrovni pripravovala cirkusových umelcov," priblížila Arendášová.

Spolu so svojím tímom napísala študijný program pre základnú školu, strednú školu aj úroveň univerzity. "Bola to prvá oficiálne uznaná škola v severnej Amerike ministerstvom školstva, ktorá dala potom príklad rozvoju cirkusovej pedagogiky v mnohých krajinách," poznamenala Arendášová.

Škola je na vysokej profesionálnej úrovni a vychádzajú z nej profesionálni umelci, ktorí sa podľa nej veľmi ľahko zaradia do veľkých cirkusových kompánií. Väčšina študentov napríklad priamo pokračovala do Cirque du Soleil a do mnohých iných cirkusov v USA či Európe. "V Quebecu má cirkus naozaj výborné zázemie a podporu. Je to naozaj súčasť národnej kultúry, takže záujem o cirkusové umenie je veľký," poukázala Slovenka.

Ocenenie, ktoré od quebeckej vlády dostala, sa jej podľa vlastných slov dotklo. "Bolo to také úplné prijatie tu v Quebecu. Keď som dostala toto štátne vyznamenanie, tak v tom istom roku ho dostala aj speváčka Celine Dion. Bolo to pre mňa niečo krásne a veľmi si to vážim," pousmiala sa Arendášová.

Prednedávnom odišla podľa vlastných slov do veľmi aktívneho dôchodku. Stále spolupracuje s národnou cirkusovou školou aj inými cirkusovými kompániami či školami v Amerike, Európe a Kanade ako konzultant. "Pred odchodom do penzie som si naozaj dala záležať a dostala aj príležitosť, vybudovať veľmi silný tím, ktorý prevzal a pokračuje v mojich šľapajach ďalej a darí sa im výborne," poznamenala Slovenka.