Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Slovensko navštívilo vlani o 10 % viac turistov ako rok predtým

Foto: TASR/Milan Kapusta

"Veľmi nás potešil vysoký percentuálny nárast ruských a ukrajinských návštevníkov, ale aj mierne zvýšenie počtu nemeckých turistov," skonštatoval Peter Belinský.

Bratislava 17. marca (TASR) - Slovensko navštívilo vlani o 10 % viac zahraničných turistov ako rok predtým. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu a PR aktivity Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) Zuzana Nemcová.

Desaťpercentný nárast je podľa jej slov zároveň najvyšším percentuálnym zvýšením počtu návštevníkov v porovnaní s okolitými krajinami. Napríklad Česká republika si vlani pripísala o 7,9 % viac zahraničných turistov, Maďarsko o 7,8 % a Poľsko o 6 %.

"Veľmi nás potešil vysoký percentuálny nárast ruských a ukrajinských návštevníkov, ale aj prvýkrát od krízového roku 2009 mierne zvýšenie počtu nemeckých turistov,"skonštatoval generálny riaditeľ SACR Peter Belinský.

Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR totiž stúpol vlani na Slovensku počet návštevníkov z Ruska o 30,2 % a z Ukrajiny o 64,4 %. Hostí z Českej republiky pribudlo oproti roku 2010 o 10,1 %, z Poľska o 6,3 % a Maďarska o 15 %. Naopak, pokles návštevnosti bol u Holanďanov, a to o 1,5 %, Britov o 3,6 % a Talianov o 4,6 %.

K nárastu návštevnosti na Slovensku prispeli vlani najmä MS v hokeji či Kontinentálna hokejová liga v Poprade. V roku 2011 vzrástol oproti roku 2010 aj počet domácich návštevníkov o 2,2 %.