Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Slovenský toliar z roku 1574 vydražili na aukcii za 28.000 eur

ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na dražbe predávali aj jediný evidovaný exemplár keltsko–dáckej tetradrachmy, ktorý sa pred vyše 2000 rokmi používal aj na území dnešného Slovenska.

Bratislava 29. apríla (TASR) – Slovenský toliar panovníka Maximiliána II. z roku 1574 sa predal na medzinárodnej aukcii v Bratislave za 28.000 eur.

Minca razená v Košiciach, ktorej sú na svete len dva exempláre, putovala do rúk slovenskému kupcovi.

"Takýto toliar sa objaví v dražbe možno raz za 40 rokov. Teraz už nemusí prísť do aukcie najbližších 100 rokov," podotkol pre TASR organizátor aukcie Elizej Macho ml. Za vysokou cenou mince je jej vzácnosť, ktorá spočíva najmä v tom, že sú na svete len jej dva exempláre. Druhý kus sa v súčasnosti nachádza v múzeu vo Viedni. Okrem toho minca pochádza z Košíc, kde v minulosti razili toliare len dvaja panovníci.

Na dražbe predávali aj jediný evidovaný exemplár keltsko–dáckej tetradrachmy, ktorý sa pred vyše 2000 rokmi používal aj na území dnešného Slovenska. Mincu vydražili za vyvolávaciu cenu 8000 eur a putovala do Rakúska. Jedinečná minca pochádza z územia Sedmohradska (Transylvánia) a bola vyrazená približne v 1. storočí pred Kristom. Na líci je hlava Artemis, bohyne lovu a ochrankyne divej zveri. Rub zobrazuje dve zvieratá, vlka a jeho korisť.

Najvzácnejšia bankovka na aukcii bola 2000-korunáčka zo zložitého obdobia roku 1945. Hoci na líci svieti nápis "Republika Československá," bankovka platila len na území Slovenska. Len veľmi málo kusov zostalo v pôvodnom, neperforovanom stave. Bankovka sa predala za 9000 eur a vydražil ju slovenský zberateľ.

Aukcie sa zúčastnilo okolo 230 ľudí približne zo 60 krajín. Mince a bankovky dražili zberatelia jednak sami priamo v aukčnej miestnosti, alebo prostredníctvom sprostredkovateľov či cez internet. Takáto medzinárodná aukcia mincí a bankoviek sa na Slovensku konala po druhý raz. Najbližšia dražba je plánovaná na október tohto roka.