Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Sneh na strechách predstavuje značné riziko

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa odborníkov z Allianz - Slovenskej poisťovne stačí jedna noc výdatného sneženia, aby napadlo množstvo snehu schopné spôsobiť veľké škody na streche.

Bratislava 13. februára (TASR) - Iba 20-centimetrová vrstva snehu na streche bežného rodinného domu váži približne 2 tony - približne toľko ako slon.

Allianz - SP registruje od 1. decembra 2012 do dnešných dní 321 poistných udalostí spôsobených tiažou snehu v celkovej výške 130.000 eur.

Výdatné sneženie, ktoré zasiahlo Slovensko niekoľkokrát za posledné týždne, predstavuje okrem zvýšeného nebezpečenstva na cestách a chodníkoch aj riziko pre strechy domov a iných objektov. Z pohľadu škôd zapríčinených tiažou snehu bola rekordná minuloročná zima, ktorá spôsobila vyše 3000 takýchto poistných udalostí vo výške prekračujúcej milión eur. Oproti predošlým rokom zaznamenala poisťovňa i niekoľkonásobný nárast počtu a aj výšky poistných udalostí.

Podľa odborníkov z Allianz - Slovenskej poisťovne stačí jedna noc výdatného sneženia, aby napadlo množstvo snehu schopné spôsobiť veľké škody na streche. Pri odstraňovaní snehu zo strechy treba dbať v prvom rade na bezpečnosť, hrozí tu totiž reálne riziko pošmyknutia sa a vážneho úrazu.