Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Spoznajte osobnosti, ktoré menia svet

Foto: EKOTOPFILM

V pondelok 27. mája 2019 štartuje v Bratislave a Banskej Bystrici Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm.

Bratislava 24. mája (OTS) - Festival predstaví počas piatich dní 66 dokumentárnych filmov z celého sveta. Okrem filmových premietaní je pre návštevníkov pripravený sprievodný program – pútavé diskusie, inšpiratívne prezentácie a prednášky. Nenechajte si ujsť jedinečnú príležitosť stretnúť osobnosti, ktoré menia svet k udržateľnejšiemu.

Festivalom Ekotopfilm – Envirofilm 2019 bude opäť silno rezonovať nevyhnutnosť zmeny a kľúčová sila jednotlivca. Sprievodný program festivalu už tradične reflektuje aktuálne spoločenské témy. Od pondelka do piatku (27. – 31.5.2019) sa návštevníci bratislavského Pistoriho paláca, Kina Film Europe a Cinemax Banská Bystrica v Europa SC môžu tešiť na program plný inšpiratívnych rečníkov.

Každý rok sa na celom svete vyhodí 1,3 miliardy ton potravín, čo celkovo predstavuje jednu tretinu ich produkcie. Aj vám slúži chladnička skôr ako smetný koš? Ako sa vyhnúť nástrahám a netvoriť odpad v kuchyni vám vo štvrtok 30. mája 2019 v Bratislave prezradí svetová expertka na plytvanie jedlom, zakladateľka dánskej organizácie Stop plytvaniu jedlom, Selina Juul.

Môžu uvedomelí turisti pomôcť zachrániť slovenskú prírodu pred devastáciou? Ako využiť prírodný potenciál na rekreáciu sa dozviete v diskusii venovanej téme ekoturizmu v pondelok 27. mája 2019 v Bratislave a v piatok 31. mája 2019 v Banskej Bystrici.

Čo dýchame významne ovplyvňuje kvalitu nášho života. Kvalitu ovzdušia negatívne ovplyvňujú najmä prevádzky, ktoré spaľujú fosílne palivá, vykurovanie domácností a výfukové plyny z dopravy. O najvýznamnejších zdrojoch znečistenia ovzdušia, dopadoch klimatickej zmeny a aktuálnych riešeniach sa dozviete v stredu 29. mája 2019 v Bratislave a v Banskej Bystrici.

Odevný priemysel je jedným z najšpinavších priemyslov na svete. Podobne ako nezdravý a rýchly trend občerstvenia si aj časť módneho priemyslu vyslúžila prezývku fast-fashion. Nenechajte si ujsť prednášku o tom ako vieme smerovanie módy spomaliť, vo štvrtok 30. mája 2019 v Banskej Bystrici a piatok 31. mája v Bratislave.

Veľkú väčšinu odpadu posielame na skládky. Do podzemných vôd unikajú toxické látky. Odpad z ovocia a zeleniny hnije spolu s plastovými obalmi na jednej hromade a pribúdajú ďalšie. Aký osud čaká odpady v banskobystrickom regióne sa dozviete v diskusii v utorok 28. mája 2019.

Nezmeškajte nový ročník festivalu Ekotopfilm – Envirofilm, ktorý vám dá návod na zmenu!

Vstup na filmové premietania a sprievodné diskusie je zadarmo.
Filmový a sprievodný festivalový program nájdete na: www.ekotopfilm.sk