Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Na Štrbskom plese odštartovala sezóna tradičným odomknutím hladiny

Na snímke starosta obce Štrba Michal Sýkora (vpravo) a mím Miro Kasprzyk ako Poseidon otvárajú vodu Štrbského plesa počas slávnostného odomykania vôd Štrbského plesa a otvorenia letnej turistickej sezóny na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách, 15. júna 2018. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Na Štrbskom Plese sa môžu návštevníci tešiť v lete na množstvo podujatí, chýbať nebude tradičná Benátska noc, remeselné trhy či Štrbská športová smršť.

Štrbské Pleso 15. júna (TASR) – Tradičným symbolickým odomknutím hladiny Štrbského plesa otvorili v piatok letnú turistickú sezónu v regióne. "Veríme, že bude dobrá a nenaruší ju dážď. Rozbeh je dobrý, tak dúfame, že budeme pokračovať v nastavenom trende, ktorý tu je posledné roky, kedy sme mali každoročne nárast návštevnosti," konštatoval starosta obce Štrba Michal Sýkora.

Na snímke starosta obce Štrba Michal Sýkora (vľavo), mím Miro Kasprzyk ako Poseidon (vpravo) a maskot medveď Štrbko sa člnkujú po Štrbskom plese počas slávnostného odomykania vôd Štrbského plesa a otvorenia letnej turistickej sezóny na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách, 15. júna 2018.
Foto: TASR - Oliver Ondráš

Na Štrbskom Plese sa môžu návštevníci tešiť v lete na množstvo podujatí, chýbať nebude tradičná Benátska noc, remeselné trhy, Štrbská športová smršť či muzikál Kubo pod skokanskými mostíkmi s tanečníkmi z Lúčnice. Opäť sa môžu návštevníci tešiť aj na rezbárske sympózium, z ktorého vzídu ďalšie drevené sochy. Tie budú neskôr zdobiť okolie jazera i celej osady. "Novinkou je beh na vrchol skokanského mostíka na Štrbskom plese. Najnovšia vec je, že sme pripravili novú knihu o Štrbskom plese a atrakciách, ktoré ho robili v minulosti osobitým," doplnil Sýkora. Publikáciu uviedli do života počas slávnostného otvorenia sezóny.

Na snímke deti z folklórneho súboru Štrbianček spievajú spočas slávnostného odomykania vôd Štrbského plesa a otvorenia letnej turistickej sezóny na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách, 15. júna 2018.
Foto: TASR - Oliver Ondráš

Jednou z najnavštevovanejších atrakcií je aj člnkovanie na jazere. Vlani na hladinu vypravili zhruba 3500 člnkov a jazdu s výhľadom na okolité vrcholy Tatier si tak užilo viac ako 18.000 turistov. "Minulý rok sa nám podarilo sprevádzkovať nové mólo, tento rok pribudli tri nové člnky, všetky sú už drevené a novinkou bude v lete aj čln s preskleným dnom," upozornil zástupca prevádzkovateľa člnkovania na Štrbskom plese Lukáš Brodanský.



Nápor návštevníkov v minulosti spôsobil problém, že najmä počas organizácie podujatí, už nebolo na Štrbskom Plese, kde zaparkovať. Nové parkovacie miesta tam tento rok nepribudli, starosta preto odporúča turistom nechať vozidlá v podhorí a vyviesť sa hore hromadnou dopravou. "Budeme mať počas leta posilnenú prevádzku električiek aj zubačiek, takže je tu tá možnosť," konštatoval Sýkora. Dodal, že ceny parkovného sa na území osady oproti minulým rokom nezmenili.