Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Súd EÚ: Červená podrážka topánok Louboutin je ochranná známka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V rokoch 2010 a 2013 si spoločnosť Louboutin zaregistrovala ochrannú známku v Belgicku, Holandsku a Luxembursku pre červenú farbu na podrážke jej lodičiek s vysokým opätkom.

Luxemburg 12. júna (TASR) - Najvyšší súd Európskej únie (EÚ) rozhodol v prospech výrobcu luxusnej obuvi Christiana Louboutina v spore o napodobovanie červenej podrážky, ktorou sa preslávili jeho lodičky, holandskou firmou.

V rokoch 2010 a 2013 si spoločnosť Louboutin zaregistrovala ochrannú známku v Belgicku, Holandsku a Luxembursku pre červenú farbu s označením Pantone 18 1663TP na podrážke jej lodičiek s vysokým opätkom. Ochranná známka obsahuje obrázok s označením, na ktorú časť topánky sa farba nanáša.

Keď firma Van Haren začala predávať svoje vlastné topánky s vysokým opätkom a červenou podrážkou, Louboutin sa obrátil na súd. Argumentoval, že ide o porušenie jeho autorského práva.

Spoločnosť Van Haren zase tvrdila, že ochranná známka je neplatná a odvolávala sa na zákon EÚ, podľa ktorého sa ochranná známka vzťahuje na "tvar produktu, ktorý podstatne zvyšuje jeho hodnotu".

Európsky súdny dvor ale v utorok rozhodol, že holandská firma musí rešpektovať aj túto ochrannú značku.

Sudcovia v Luxemburgu dokonca odmietli oficiálne rady svojho vlastného najvyššieho advokáta, ktorý vo februári povedal, že červené podrážky ochrannou známkou byť nemôžu.

Obuvnícka firma ocenila verdikt súdu ako "víťazstvo Maison Christian Louboutin".

Konečné rozhodnutie je teraz na holandskom súde, na ktorý sa pôvodne Louboutin obrátil so svojou sťažnosťou.