Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Slovenskí vedci prišli s ďalším poznaním, s ktorým zaujali svet

Na snímke šváb - ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Doposiaľ neboli identifikovaní žiadni "upratovači" po dinosauroch, a tak bolo otázne, či zvyšky po dinosauroch ostávali na zemi a zabraňovali rastu tráv a vôbec podrastu.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Šváby sa v druhohorách živili trusom dinosaurov a fungovali tak ako čistiaca služba prostredia. K tomuto poznatku dospel medzinárodný tím nemeckých, ruských, libanonských a japonských vedcov pod vedením pracovníkov Slovenskej akadémie vied (SAV).

Výskum prebiehal v pohraničnej oblasti medzi Sýriou a Libanonom. Štúdia bola uverejnená v magazíne PLoS One. Komentujú ju svetové médiá vrátane National Geografic. Spoluautormi štúdie sú Ľubomír Vidlička z Ústavu zoológie SAV a Patrik Vagovič z univerzity v japonskom Tohoku.

Vedci našli v jantári zo spomínanej oblasti stopy po potrave historického, dnes už vyhynutého švába čeľade Blattulidae. Tím pod vedením pracovníka Geologického ústavu SAV Petra Vršanského však práve v týchto stopách po potrave našiel čosi mimoriadne. "S použitím prístroja zvaného synchrotron vytvoril trojrozmerný model potravy švába a po jeho skúmaní sa ukázalo, že chrobák mal v útrobách potravu, ktorá už bola potravou niekoho iného," povedala hovorkyňa SAV Michaela Špánková. Inými slovami, šváb sa živil trusom dinosaurov, slúžil teda ako čistič.

Asi dvojmilimetrové mláďa švába nájdené v jantárovej slze druhohorných stromov považuje Vršanský za odkaz z minulosti. "Dokonale zachované, umožňuje porovnanie evolučných vzorov. Stále žiariace nám pripomínajú, že tieto oči skutočne videli dinosaurov,” hovorí o výskume Vršanský.

Doposiaľ neboli identifikovaní žiadni "upratovači" po dinosauroch, a tak bolo otázne, či zvyšky po dinosauroch ostávali na zemi a zabraňovali rastu tráv a vôbec podrastu. "To by znamenalo pokles biomasy, ale aj vysokú eróziu, a tým výraznú zmenu krajiny na horotvornej úrovni,” povedal vedec. Z výskumu vyplýva, že žiadna špecializovaná kohorta odstraňovačov trusu dinosaurov neexistovala, ale šváby trus využívali aspoň čiastočne.