Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Dňom Zeme si ľudstvo pripomína svoj spoločný dom - planétu Zem

Foto: TASR

Na Slovensku sa už niekoľko rokov pri príležitosti Dňa Zeme organizujú akcie zamerané najmä na čistenie miest, prírody a vodných tokov.

New York/Washington/Bratislava 21. apríla (TASR) - Tvár klimatickej zmeny (The Face of Climate change) je v roku 2013 motto Svetového dňa Zeme pripadajúceho na 22. apríl.

Vyhlásil ho v roku 1970 ešte ako Deň Zeme americký senátor Gaylord Anton Nelson. Organizácia Spojených národov (OSN) na ten istý deň, 22. apríla, vyhlásila v roku 2009 v rezolúcii A/RES/63/278 Medzinárodný deň Matky Zeme (International Mother Earth Day). S týmto názvom sa slávi od roku 2010.

Na Slovensku sa už niekoľko rokov pri príležitosti Dňa Zeme organizujú akcie zamerané najmä na čistenie miest, prírody a vodných tokov.

V rezolúcii OSN sa ďalej uvádza, že slovné spojenie Matka Zem, v niektorých jazykoch aj Zem živiteľka, odráža vzájomné prepojenie medzi Zemou, prírodnými ekosystémami a človekom.

Podľa internetovej stránky earthday.net sa má v pondelok 22. apríla tohto roku okolo miliardy ľudí na svete zapojiť do mnohých podujatí na ochranu Zeme.

Svetový deň Zeme vyhlásil v roku 1970 ešte ako Deň Zeme americký senátor Gaylord Anton Nelson (4.6.1916-3.7.2005). Povzbudzoval študentov, aby vypracovali projekty zamerané na ochranu životného prostredia a upozorňovali na potrebu jeho ochrany v prostredí, v ktorom sa pohybovali.

Študenti Stanfordovej univerzity v Kalifornii prvý raz zorganizovali Deň Zeme v roku 1970 formou protestného happeningu; koordinátorom podujatia bol Denis Hayes. Podľa jedného zo zdrojov sa na ňom zúčastnilo 20 miliónov ľudí.

Svetový deň Zeme
V súčasnosti patrí 22. apríl medzi najuznávanejšie a najpopulárnejšie podujatia na záchranu Zeme. Vo svete ho slávia milióny ľudí; počet krajín sa pohybuje za 180. Podujatia pri príležitosti Svetového dňa Zeme na úrovni celého sveta pripravuje a organizuje mimovládna organizácia Earth Day Network (EDN). Založili ju organizátori prvého Dňa Zeme v roku 1970. EDN sa považuje za hnaciu silu podujatí na záchranu Zeme a na to, aby sa v človeku pohlo svedomie.
Najmä ľudia citlivo reagujúci na zhoršujúcu sa situáciu a na zmeny v životnom prostredí poukazovali na fakt, že planétu Zem čoraz viac ohrozuje činnosť človeka. Aktivisti i ekológovia od roku 1970 spustili kampane a výzvy na spoločné úsilie - na záchranu planéty. Adresátom výziev sa stala aj široká verejnosť s tým, aby neostávala ľahostajnou k stavu, v akom je a do akého sa postupne dostávala Zem.

Svetovým sa Deň Zeme, ako uviedlo na svojej stráne Ministerstvo životného prostredia SR, stal v roku 1990, keď začalo pôsobiť Medzinárodné ústredie Dňa Zeme na kalifornskej Stanford University.


Zdroje: www.earthday.net, www.nelsonearthday.net, www.un.org, www.minzp.sk, www.enviroportal.sk