Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

TOTO sú najčastejšie chyby dovolenkárov pred odletom na dovolenku

Dovolenka, ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Pre vstup do niektorých dovolenkových krajín nestačí mať len platný pas, ale dĺžka platnosti musí byť ešte i niekoľko mesiacov po prílete z krajiny.

Bratislava. 2. júla (TABLET.TV) – Letisko M. R. Štefánika očakáva tento rok najvyťaženejšiu dovolenkovú sezónu v celej svojej histórii. Naplánovaných je vyše 2 500 odletov a príletov charterových liniek s dovolenkármi. Každoročne sa však dovolenka pre viacerých z nich skončí ešte pred samotným odletom, informovala TABLET.TV Veronika Ševčíková, hovorkyňa bratislavského letiska.

"Neraz sa stane, že cestujúci zistí až pri vybavení na check-in pulte, že jeho pas už stratil platnosť. V tom prípade cestujúcemu nie je umožnený odlet. Prichádza tak o zaplatenú dovolenku aj letenku," uviedla v súvislosti s jedným z najčastejších problémov pred odletom dovolenkárov do zahraničia - neplatným cestovným pasom.

Pre vstup do niektorých dovolenkových krajín nestačí mať len platný pas, ale dĺžka platnosti musí byť ešte i niekoľko mesiacov po prílete z krajiny. Ak cestujúci nemá dostatočne dlhú platnosť pasu, spravidla 6 mesiacov, rovnako mu nie je umožnený odlet.

Ševčíková tiež upozornila aj na cestovné doklady detí. "Nestačí skontrolovať platnosť pasu a dĺžku platnosti pasu len dospelým osobám. Zatiaľ čo dospelý môže cestovať v rámci EÚ aj na občiansky preukaz, každé dieťa pri ceste do zahraničia musí byť držiteľom platného cestovného pasu. Deťom mladším ako 6 rokov sa cestovný pas vydáva s platnosťou na 2 roky. Aj pre ne pri ceste do vybraných krajín platí, že pas musí byť platný ešte aspoň 6 mesiacov po návrate," uviedla.

Vlani sa zamestnanci letiska často stretávali s tým, že si dovolenkári zabúdali svoje cestovné doklady (pas, občiansky preukaz) v kopírovacom stroji, keď si boli dať pred odletom robiť fotokópie týchto dokladov. Na letisko tak prišli bez nich, alebo len so samotnou fotokópiou. S takýmto dokladom, ktorý nie je originálny, sa vycestovať do zahraničia nedá. "Upozorňujeme dovolenkárov, aby si dali na to veľký pozor, keďže bez platného originálu cestovného dokladu neodletia. Fotokópia dokladu nie je pri odlete akceptovaná," objasnila Ševčíková.

Letné mesiace sú obdobím svadieb a svadobných ciest. Ženy si však musia dať pozor na to, že ich priezvisko musí byť rovnaké na letenke ako na cestovnom doklade – občianskom preukaze či pase. Rovnako priezvisko cestujúcej nahlásené v cestovnej kancelárii musí byť zhodné s priezviskom na cestovnom doklade. Ak sa priezviská jednej osoby rôznia, stráca nárok na odlet. Ak teda žena odchádza na dovolenku ihneď po svadbe a nemá ešte vybavený občiansky preukaz či pas na nové priezvisko, treba v cestovnej kancelárii či pri kúpe letenky nahlásiť svoje dievčenské priezvisko.