Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Trojka naďalej znamená vajíčko z klietkového chovu, ale obohateného

Ilustračné fotoFoto: TASR/AP

Každé vajíčko sa zo zákona povinne označuje kódom, ktorý vypovedá aj o životných podmienkach nosníc, od ktorých vajcia pochádzajú.

Bratislava 14. marca (TASR) - Od nového roku platí v Európskej únii zákaz chovov nosníc v holých klietkach a predaj ich vajec. Ich vajíčka mohli doteraz ľudia v obchodoch rozpoznať podľa kódu na vajčíku začínajúcim sa číslom 3. Teraz toto číslo znamená, že vajíčko pochádza od sliepok z obohatených klietok. Ochranári zo slobody zvierat, však upozorňujú, že nie je vajce ako vajce.

"V obohatených klietkach pribudol nosniciam priestor ako jedna zápalková škatuľka, hniezdny box a malé bidlo. Sliepky v obohatených klietkach však naďalej nemôžu mávať krídlami, hrabať a zobať potravu zo zeme, sedieť v kŕdli na bidle, a najmä – voľne sa pohybovať," priblížila Sloboda zvierat.

Environmentalisti už pred prijatím zákazu upozorňovali, že ľudia by sa pred kúpou vajíčok mali zamerať aj na ich pôvod. Vajcia v obchodoch, ktoré dostať bežne kúpiť, boli doteraz väčšinou z klietkových chovov. Nosnice chované v klietkových systémoch sú natlačené v úzkych drôtených klietkach a na každú pripadá plocha menšia, než je hárok papiera veľkosti A4. Ochranári preto dlhodobo apelovali na ľudí, aby dali prednosť vajíčkam od nosníc z ostatných chovov pred klietkovým.

Nosnice sa chovajú buď v klietkach, na podstielke, vo voľnom chove alebo v ekologickom chove. Pri prvom type chovu nie sú pre sliepky vytvorené také podmienky, ktoré by zodpovedali ich požiadavkám. Nemôžu sa voľne pohybovať, hrabať, naťahovať, ani mávať krídlami či sedieť na vyvýšenom mieste.

Každé vajíčko sa zo zákona povinne označuje kódom, ktorý vypovedá aj o životných podmienkach nosníc, od ktorých vajcia pochádzajú. Tie si treba podľa ochranárov všímať. Prvé číslo kódu označuje typ chovu, z ktorého vajíčko prišlo, ďalšie údaje určujú prevádzku. V prípade, že sa označenie začína nulou, pochádza vajíčko z ekologického chovu, jednotka označuje chov s voľným výbehom, dvojka - podstielkový chov a trojka - klietkový chov.