Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Na Ukrajine vznikla nezávislá pravoslávna cirkev

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

V Chráme sv. Sofie sa v sobotu konal cirkevný snem, ktorý mal zlúčiť tri na Ukrajine existujúce pravoslávne cirkvi a vytvoriť novú ukrajinskú cirkev nezávislú od Moskvy.

Kyjev 15. decembra (TASR) - Na Ukrajine vznikla pravoslávna cirkev nezávislá od Moskvy. Cirkevný snem, ktorý sa konal v sobotu v Kyjeve, za jej predstaveného zvolil metropolitu perejaslavského a bilocerkivského Jepifanija. Jepifanij bude mať titul "metropolita kyjevský a celej Ukrajiny".

Ľuďom zhromaždeným na námestí pred Chrámom sv. Sofie v Kyjeve to v sobotu oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Ako v sobotu informovala agentúra Ukrinform, Porošenko v prejave k zhromaždeným uviedol, že dnešný deň sa zapíše do dejín Ukrajiny ako deň zrodu jej autokefálnej cirkvi a ako deň, keď "konečne získavame nezávislosť od Ruska."

Vo svojom príhovore opäť zdôraznil, že "štát nebude zasahovať do záležitostí cirkvi".

V Chráme sv. Sofie sa v sobotu konal cirkevný snem, ktorý mal zlúčiť tri na Ukrajine existujúce pravoslávne cirkvi a vytvoriť novú ukrajinskú cirkev nezávislú od Moskvy.

Do práce na cirkevnom sneme v Kyjeve sa zapojili duchovní a laici všetkých pravoslávnych cirkví na Ukrajine vrátane časti tých, ktorí sa hlásia k moskovskému patriarchátu, informovala rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Časť tých duchovných, ktorí sú verní Moskve, pozvánky na cirkevný snem vrátila s tým, že sa na ňom odmietajú zúčastniť, píše Ukrinform.

Na rokovanie synody zavítali aj ukrajinský prezident Petro Porošenko a ďalší predstavitelia svetskej moci na Ukrajine.

Od rozpadu Sovietskeho zväzu pôsobia na Ukrajine tri pravoslávne cirkvi: jedna (najväčšia) je verná patriarchátu moskovskému a celej Rusi, druhá Moskvu odmieta akceptovať a tretia (najmenšia) patrí pod ukrajinskú cirkev pôsobiacu v USA.

Rozkol v ukrajinskej pravoslávnej cirkvi sa ešte viac prehĺbil po ruskej anexii Krymu a vypuknutí separatistického konfliktu na východnej Ukrajine.

Impulzom k zvolaniu sobotňajšieho cirkevného snemu v Kyjeve bolo rozhodnutie ekumenického patriarchu Bartolomeja z 11. októbra tohto roka. Bola ním zrušená 300-ročná podriadenosť kyjevských prelátov voči Moskve a bola tiež sňatá kliatba uvalená moskovským patriarchátom na ukrajinskú cirkev a jej predstaviteľov.

Okrem toho konštantínopolský patriarchát fakticky obnovil svoje práva na Ukrajinu, keď zrušil právo moskovského patriarchátu vymenúvať kyjevského metropolitu platné od roku 1686. Kyjevského metropolitu bude voliť spomínaný zbor biskupov.