Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Unikát 2000-ročnej keltskej mince je na predaj

Na medzinárodnej aukcii, ktorá sa uskutoční v sobotu 28. apríla v Bratislave, sa oň pobijú zberatelia z celého sveta.

Bratislava 25. apríla (TASR) – Jediný evidovaný exemplár keltsko–dáckej tetradrachmy, ktorý sa pred vyše 2000 rokmi používal aj na území dnešného Slovenska, je na predaj. Na medzinárodnej aukcii, ktorá sa uskutoční v sobotu 28. apríla v Bratislave, sa oň pobijú zberatelia z celého sveta.

Jedinečná minca pochádza z územia Sedmohradska (Transylvánia) a bola vyrazená približne v 1. storočí pred Kristom. "Na líci je hlava Artemis, známa bohyňa lovu a ochrankyňa divej zveri. Rub zobrazuje dve zvieratá, vlka a jeho korisť. Akt požierania z keltskej mytológie symbolizuje cyklické narúšanie a znovuobjavovanie poriadku sveta, čiže akúsi životnú rovnováhu," povedal organizátor aukcie Elizej Macho ml.

Svetový exemplár posudzovali slovenskí odborníci. Na medzinárodnej aukcii bude možné zakúpiť viacero zberateľských kúskov. Napríklad toliar z roku 1574 vyrazený za Maximiliána II. v Košiciach, ktorého sú známe len dva kusy. Druhý exemplár vystavuje múzeum vo Viedni.

Vyvolávacia cena keltskej mince je 8000 eur, toliar sa začne dražiť na sume 25.000. Najvzácnejšia bankovka na aukcii je 2000-korunáčka zo zložitého obdobia roku 1945. Hoci na líci svieti nápis "Republika Československá," bankovka platila len na území Slovenska. Len veľmi málo kusov zostalo v pôvodnom, neperforovanom stave.