Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

UNIKÁTNY ŠTART RAKETY ZVNÚTRA: Tváre plné úzkosti i zaťaté päste

Začiatkom júna vyštartovala z kazašského kozmodrómu Bajkonur raketa Sojuz s tromi kozmonautmi na palube. Foto: TASR/AP

Astronautov neraz vnímame ako hrdinov, ktorí sa odvážne vydávajú naprieč temnými zákutiami vesmíru. Aj oni sú len ľudia, strach ani obavy im preto nie sú cudzie.

Moskva 29. júla (Teraz.sk) – Začiatkom júna vyštartovala z kazašského kozmodrómu Bajkonur raketa Sojuz s tromi kozmonautmi na palube. Ich cieľom bola Medzinárodná vesmírna stanica (ISS), ktorú posádka v zložení Nemec Alexander Gerst, Američanka Serena Aunonová-Chancellorová a Rus Sergej Prokopjev, dosiahla po dvojdňovom lete. Na orbitálnej stanici strávia šesť mesiacov a vystriedajú súčasných "obyvateľov".

Kým videá zo štartu rakiet, prípadne pohľadu do riadiaceho strediska, sú pomerne bežnou záležitosťou, vôbec po prvýkrát máme možnosť nazrieť priamo do letového modulu. Spoločne s astronautmi môžeme zažiť niekoľko minút bezprostredne po štarte a sledovať ako sa od nosnej rakety postupne oddelia jej jednotlivé stupne a rozvinú solárne panely.

Nemecký astronaut Alexander Gerst sa lúči s rodinou pred odletom na Medzinárodnú vesmírnu stanicu, 6. júna 2018, Bajkonur.
Foto: TASR/AP

Pohľad do stiesnených priestorov návratového modulu umožnila malá kamera. V menšom okne v ľavom hornom rohu videa zase môžeme sledovať pohľad na vonkajšiu časť rakety.



Hoci astronauti prechádzajú kvalitným tréningom, strach a obavy im nie sú cudzie a každý sa s nimi vyrovnáva po svojom. Skúste si všimnúť napríklad reč ich tela. Veľa napovedia zatvorené oči, pohľad pozorne upretý pred seba či zovreté dlane.

Prvá chvíľa uvoľnenia nasleduje až po prekonaní tzv. Kármánovej čiary. Ide o pomyselnú hranicu, za ktorou sa nachádza kozmický priestor a nachádza sa vo výške 100 km nad zemským povrchom. Skúste si tipnúť, v ktorej minúte videa sa tak stane.