Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Riaditeľ CBS odstupuje pre obvinenie zo sexuálneho obťažovania žien

Les Moonves, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Moonves sa dostal do pozornosti médií po tom, ako magazín New Yorker napísal, že tento mediálny magnát obťažoval, prenasledoval a zastrašoval šesť žien a nevhodne sa správal aj k svojim kolegyniam.

New York 10. septembra (TASR) - Riaditeľ americkej rozhlasovej a televíznej korporácie CBS Leslie Moonves sa v CBS v dôsledku viacerých obvinení zo sexuálneho obťažovania vzdá svojich funkcií. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie tejto mediálnej spoločnosti.

Korporácia okrem toho uviedla, že 68-ročný Moonves a CBS venujú 20 miliónov dolárov jednej alebo viacerým organizáciám, ktoré podporujú hnutie #MeToo bojujúce proti sexuálnemu obťažovaniu a presadzujúce rovnosť žien v zamestnaní.

Moonves sa dostal do pozornosti médií po tom, ako magazín New Yorker v júli napísal, že tento mediálny magnát obťažoval, prenasledoval a zastrašoval šesť žien a nevhodne sa správal aj k svojim kolegyniam. Moonves si od nich vynucoval pohlavný styk a keď ho odmietli, zastrašoval ich použitím fyzického násilia či zničením profesionálnej kariéry. Podľa výpovedí žien sa tieto prípady odohrali v rokoch 1980-2000.

Neskôr sa v New Yorkeri objavil ešte jeden článok s obvineniami na Moonvesovu adresu pochádzajúce od šiestich žien. Tieto obvinenia boli ešte závažnejšie: Moonves podľa nich nútil ženy k orálnemu sexu a páchal na nich fyzické násilie.

Vedenie CBS už po zverejnení prvého článku začalo svoje vlastné vyšetrovanie. Moonves svoju vinu odmietol, priznal len vzťahy s tromi zo všetkých 12 žien. Uvádza pri tom, že tieto vzťahy sa zakladali na obojstrannom súhlase.