Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Lietadlo na solárny pohon absolvovalo v Kalifornii úspešný test

Solar Impulse na úspešnom testovacom lete. Foto: TASR/AP

Solar Impulse je poháňané približne 12.000 fotovoltaickými článkami, ktoré pokrývajú masívne krídla a nabíjajú batérie.

Mountain View 19. apríla (TASR) - Lietadlo na solárny pohon s názvom Solar Impulse dnes absolvovalo úspešný testovací let nad oblasťou Sanfranciského zálivu v USA. Informovala o tom agentúra AP.

Lietadlo, ktoré sa považuje za najsofistikovanejší lietajúci stroj na svete, vzlietlo z letiska Moffett Federal Airfield pri meste Mountain View skoro ráno a uskutočnilo dvojhodinový skúšobný let. Neskôr sa plánuje aj dlhší let cez celú krajinu.

"Je to významný krok pre letectvo," uviedol André Borschberg, ktorý je jedným z pilotov a zároveň konštruktérov lietadla. "V porovnaní s tradičným letectvom sa nachádzame asi v rokoch 1915-1920, keď sa priekopníci pokúšali o takéto nepretržité lety," dodal.




Podľa Borschberga bude možné podniknúť let okolo sveta takýmto typom lietadla za dva roky. Solar Impulse je poháňané približne 12.000 fotovoltaickými článkami, ktoré pokrývajú masívne krídla a nabíjajú batérie. Tie umožňujú lietadlu vykonať nepretržitý let aj počas noci.

Rozpätie krídel lietadla je totožné s klasickými dopravnými lietadlami, jeho hmotnosť je však na úrovni priemerného rodinného automobilu, čo ho činí zraniteľným v zlom počasí. Konštruktéri lietadla tvrdia, že je vytvorené na prezentáciu potenciálu solárnej energie. Stroj dosahuje maximálnu rýchlosť 65 kilometrov za hodinu a nie je schopné letieť cez oblaky, píše AP.