Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

V Jordánsku otvorili podmorské vojenské múzeum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V netradičnej expozícii na morskom dne možno vidieť niekoľko tankov, plavidlo na prepravu vojakov, sanitné vozidlo, vojenský žeriav, systém protilietadlovej obrany či bojový vrtuľník.

Ammán 25. júla (TASR) - Jordánsko otvorilo v stredu pri brehoch Červeného mora svoje prvé podmorské vojenské múzeum. V netradičnej expozícii na morskom dne možno vidieť niekoľko tankov, plavidlo na prepravu vojakov, sanitné vozidlo, vojenský žeriav, systém protilietadlovej obrany či bojový vrtuľník.

Kráľovstvo dúfa, že 19 kusov vyradenej vojenskej techniky nachádzajúcej sa v hĺbke 28 metrov pod hladinou pomôže prilákať ešte viac turistov do tejto obľúbenej potápačskej destinácie pri letovisku Akaba, píše agentúra AFP. Exponáty sú naaranžované v pozíciách imitujúcich bojovú taktickú formáciu.

Z armádnych exponátov boli odstránené všetky rizikové súčasti, aby sa predišlo poškodeniu podmorského ekosystému.

Múzeum chce ponúknuť návštevníkom "nový typ" zážitku — kombináciu športu, prírodného prostredia a výstavy. Lokalita bude dostupná pre potápačov, vyznávačov šnorchlovania a záujemcov využívajúcich člny so skleneným dnom, spresnili miestne úrady cestovného ruchu.

Otvorenie múzea sprevádzala slávnosť s hudbou kapely jordánskych ozbrojených síl a miestneho ľudového súboru.

Severná oblasť Červeného mora je obľúbená medzi potápačmi, ktorých tam lákajú koralové bariéry. Tie sú v relatívne dobrom stave aj napriek ich úbytku následkom globálneho otepľovania.