Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

V roku 2030 bude priemerný vek mužov i žien takmer rovnaký

Foto: TASR/AP

Z prognózy britského štatistika Lesa Mayhewa vyplýva, že priemerná dĺžka života mužov i žien sa v roku 2030 bude pohybovať na hranici 87 rokov.

Londýn 27. apríla (TASR) - Priemerný vek mužov i žien sa postupne predlžuje, avšak v prípade mužov rýchlejšie. Znamená to, že okolo roku 2030 by sa priemerná hodnota veku príslušníkov oboch pohlaví mohla pohybovať na takmer rovnakej úrovni.

Vyplýva to z prognózy britského štatistika Lesa Mayhewa, podľa ktorého bol najväčší rozdiel v priemernom veku mužov a žien (5,7 roka) v 70. rokoch minulého storočia.

Jednou z príčinou rýchleho predlžovania veku mužov je klesajúci podiel fajčiarov v ich radoch. Na vyrovnávanie sa rozdielov má s určitosťou vplyv aj fakt, že ženy začali holdovať tabakovým výrobkom o čosi neskôr, čo má za následok u nich ešte stále rast počtu rakovinových ochorení pľúc, ktorého výskyt u mužov už prudko klesá, vyplýva z poznatkov britského odborníka opierajúceho sa o výsledky skúmania v Anglicku a Walese.

Na základe nich predpovedá, že priemerná dĺžka života mužov i žien sa v roku 2030 bude pohybovať na hranici 87 rokov.

Profesor londýnskej univerzity David Leon na margo situácie v celosvetovom meradle poznamenal, že v Afrike, kde je priemerný vek pomerne krátky, niet väčšieho rozdielu medzi pohlaviami, pretože infekčné ochorenia si nevyberajú. V iných častiach sveta, napríklad i vo východnej Európe, však veľké rozdiely pretrvávajú, najmarkantnejšie v Ruskej federácii, kde rozdiel v neprospech mužov predstavoval v 90. rokoch až 13 rokov.