Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Pre dlhú zimu sa stratila generácia včiel, bude málo jarného medu

Včela lieta nad kvetom hrušky počas teplého jarného dňa Foto: TASR/AP

Včelári sa na jar snažili podporovať a podnecovať včelie rodiny, aby sa čím skôr začali rozmnožovať, prikrmovali cukrovou vodou alebo koláčikmi z medu a cukru.

Prievidza/Nedožery-Brezany 13. mája (TASR) – Dlhá zima, keď ešte aj na prelome marca a apríla bolo mimoriadne chladné počasie, veľmi negatívne ovplyvnila včelstvá na hornej Nitre.

Je teda predpoklad, že bude menej prvého jarného medu. Tvrdí to predseda Základnej organizácie (ZO) Slovenského zväzu včelárov (SZV) v Prievidzi Ján Kopál. A pravdepodobne bude aj menej ovocia, pretože včielky kvety nestihli opeliť.

„Pretože nemohli vylietavať z úľov za potravou, a teda sa ani nestarali o matky, tie neplodili včelie vajíčka a stratila sa prakticky jedna generácia včiel,“ vysvetlil v rozhovore pre TASR Kopál. „Potom prišla iná anomália v počasí - prudko sa oteplilo, ovocné stromy a kríky síce rýchlo rozkvitli, ale včely to už nedobehli. Včela - robotnica sa totiž vyliahne až za 21 dní, trúdy za 24 dní a matka za 16 dní,“ konštatoval predseda. Ako povedal, takéto nepriaznivé výkyvy počasia si počas troch desiatok rokov, čo sa venuje včeláreniu, nepamätá.



ZO SZV Prievidza je najväčšia organizácia včelárov na Slovensku, má 370 členov. A hoci na hornej Nitre nie sú včelie veľkochovy, so svojimi 4100 včelstvami sa organizácia radí v republike na popredné miesto. Včelári sa na jar snažili podporovať a podnecovať včelie rodiny, aby sa čím skôr začali rozmnožovať, prikrmovali a ešte čiastočne aj prikrmujú cukrovou vodou alebo koláčikmi z medu a cukru, ktoré kladú na vrch rámikov. Pomohlo to však len čiastočne.

Na dlhú zimu si sťažuje aj jeden z najskúsenejších hornonitrianskych včelárov Milan Priehoda z Nedožier–Brezian. Len kúsok za dedinou má pristavenú kočovnú maringotku, v ktorej má 36 rodín a ďalších 26 má ešte v stabilných úľoch. Patrí medzi významných chovateľov matiek. Len vlani ich odchoval pre iných včelárov viac než 230. V týchto dňoch sa teší, pretože v úľoch a letákoch je už živo. Pravidelne ich kontroluje, pridáva rámiky a sleduje, ako rastú voskové plásty aj to, koľko vajíčok zniesli matky, ako sa vyvíjajú plody a koľko nektáru a peľu je už v úľoch.

„V podhorských oblastiach Prievidzského okresu ešte včely čiastočne stihnú znášku repkového medu, lány ozimnej repky ešte úplne nedokvitli. Horšie je to v južnejších častiach regiónu. Každú chvíľu už totiž začnú kvitnúť agáty, kvety na podhorských lúkach a iné podobné medonosné rastliny, ale tieto dva druhy medu včelári neradi miešajú,“ dodal predseda organizácie včelárov.