Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Vedci potvrdili objav hľadanej subatomárnej častice

Obraz ukazuje ako môže vyzerať Higgsov bozón. Foto: TASR/AP Photo

Higgsov bozón zrejme zohral kľúčovú úlohu pri vzniku vesmíru.

Ženeva/Londýn 4. júla (TASR) - Vedci dnes potvrdili, že sa im podarilo objaviť novú subatomárnu časticu, ktorá by mohla byť hľadaným Higgsovým bozónom, uviedla agentúra Reuters.

"Môžem potvrdiť, že došlo k objavu častice, ktorá zodpovedá teórii Higgsovho bozónu," informoval John Worsley, Riaditeľ britskej Rady vedeckých a technologických zariadení (STFC).

V podobnom zmysle sa vyjadril aj hovorca jedného z dvoch vedeckých tímov, ktoré po tajomnej častici pátrali vo Veľkom hadrónovom urýchľovači (LHC) Európskej organizácie pre jadrový výskum (CERN) neďaleko švajčiarskej Ženevy.

"Je to predbežný výsledok, ale domnievam sa, že veľmi silný a veľmi solídny," konštatoval hovorca Joe Incandela na margo objavu Higgsovho bozónu, "božskej častice" ktorá zrejme zohrala kľúčovú úlohu pri vzniku vesmíru. Fyzici sa roky snažili detekovať stopy Higgsovho bozónu pri vysokoenergetických kolíziách častíc v LHC.

V CERNe pozorujú časticu konzistentnú s dlho hľadaným Higgsovým bozónom

Na seminári, ktorý sa dnes konal v sídle Európskeho centra pre jadrový výskum (CERN) v Ženeve, prezentovali vedci svoje najnovšie predbežné výsledky v hľadaní Higgsovho bozónu. Tímy v prípade experimentov ATLAS i CMS pozorujú novú časticu v oblasti hmotnosti okolo 125-126 GeV.

"V našich dátach pozorujeme jasné známky novej častice, ale potrebujeme ešte trochu času, aby sme pripravili tieto výsledky na publikovanie," uviedla Fabiola Gianotti za experiment ATLAS. Hovorca CMS experimentu Joe Incandela dodal, že to musí byť bozón. "Je to doposiaľ najťažší nájdený bozón."

Dnešné výsledky označili ako predbežné. Sú založené na dátach zozbieraných v roch 2011 a 2012, pričom dáta z roka 2012 sa ešte stále analyzujú. Očakáva sa, že dnes priblížené výsledky budú publikované koncom júla.

"Pri všetkej nutnej opatrnosti sa mi javí, že pozorovanie tejto novej častice naznačuje cestu do budúcnosti smerom k úplnejšiemu porozumeniu toho, čo momentálne vidíme v dátach," povedal riaditeľ CERNu pre výskum Sergio Bertolucci.

Ďalším krokom bude určenie presnej charakteristiky tejto častice a jej významu pre naše chápanie vesmíru. Očakáva sa odpoveď na otázku, či jej vlastnosti sú očakávanými vlastnosťami Higgsovho bozónu, ktorý bol predpovedaný v roku 1964 a je poslednou chýbajúcou časticou štandardného modelu elementárnych častíc, alebo ide o niečo exotickejšie. Ak sa preukáže druhá možnosť, podľa vedcov to bude odrazový mostík k porozumeniu 96 percent vesmíru, ktorých podstata nám stále ostáva utajená.

Ako povedal generálny riaditeľ CERN-u Rolf Hauer, vedci dosiahli míľnik v našom chápaní prírody. "Nech nadobúda Higgsov bozón akúkoľvek formu, naše poznanie fundamentálnej štruktúry hmoty sa chystá pokročiť výrazným spôsobom."