Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

VESMÍR NA FOTO: Vyslali sme sondu k Marsu i odvrátenej strane Mesiaca

Mesiac, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ak ste zvedaví, čo sa nad našimi hlavami dialo počas mája, čítajte ďalej.

Bratislava 27. mája (Teraz.sk) - Vesmír je fascinujúce miesto aj bez slov. Namiesto zdĺhavej obhajoby vám ponúkame tieto krásne snímky.

Sonda InSight preskúma vnútro Červenej planéty

Začiatkom mája odštartovala z Kalifornie nosná raketa Atlas V, ktorá nesie na palube prieskumnú sondu InSight. Potrvá vyše šesť mesiacov, kým vesmírne plavidlo pristane na Marse a robotický modul začne koncom novembra tohto roka doposiaľ nebývalý geologický výskum. Sonda InSight bude zaznamenávať údaje o zemetraseniach na Marse i o teplote vo vnútri planéty.

Na snímke nosná raketa Atlas V, ktorá má na palube robotickú sondu InSight.
Foto: TASR/AP

K Marsu smeruje aj párik cubesatov

Spoločne so sondou InSight letia k Červenej planéte aj dve družice v tvare kocky s názvom Mars Cube One alebo skrátene MarCO. V NASA ich však neformálne nazvali aj podľa hlavných postavičiek animovanej rozprávky Wall-E (Wall-E a Eve). Aj malé družice používajú k pohybu v kozmickom priestore oxid uhličitý tak, ako to v jednej zo scén filmu demonštroval robot Wall-E s hasiacim prístrojom.

Spoločne so sondou InSight letia k Červenej planéte aj dve družice v tvare kocky s názvom Mars Cube One alebo skrátene MarCO.
Foto: TASR/AP

Pozrieme sa na odvrátenú stranu Mesiaca

Čína vypustila 22. mája do vesmíru družicu, ktorá bude skúmať odvrátenú stranu Mesiaca. Družica má slúžiť ako komunikačná linka medzi Zemou a plánovanou lunárnou misiou. Na obežnú dráhu ju vyniesla raketa s názvom Dlhý pochod 4C. Satelit, známy aj ako Čchüe-čchiao (Stračí most), bude na obežnej dráhe približne 455.000 km nad Zemou a bude prvou komunikačnou sondou, ktorá bude pracovať na tomto mieste.

Čína vypustila v pondelok 21. mája 2018 do vesmíru družicu, ktorá bude skúmať odvrátenú stranu Mesiaca. Na obežnú dráhu ju vyniesla raketa s názvom Dlhý pochod 4C o 05.28 h (23.28 h SEČ) miestneho času z kozmodrómu Si-čchang, ktorý sa nachádza na juhozápade krajiny.
Foto: TASR/AP

Ako vesmírny krtko

Rover Mars Curiosity sa zahral na povrchu Červenej planéty na malého krtka. Na zábere, ktorý zhotovila planetárna sonda, vidieť vyvŕtaný otvor veľkosti približne dva centimetre. Išlo o prvú vzorku od októbra 2016. Inžinieri z NASA pritom použili novú techniku vŕtania.

Rover Mars Curiosity sa zahral na povrchu Červenej planéty na malého krtka.
Foto: NASA - www.nasa.gov


Tajomstvo Mravčej hmloviny odhalené

V pozorovaniach vesmírneho observatória Herschel vedci Európskej vesmírnej agentúry (ESA) objavili vzácny jav, ktorý súvisí s pozoruhodným zánikom hviezd. Nezvyčajne silné žiarenie v Mravčej hmlovine naznačuje prítomnosť dvojhviezdneho systému, ktorý je ukrytý v jej útrobách. Nešlo teda o dramatickú smrť jednej hviezdy, ale rovno dvoch. Doteraz je známych iba niekoľko týchto javov.
Na snímke Mravčia hmlovina, označovaná aj ako Mz3 alebo Menzel 3.
Foto: ESA