Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

Ruský kozmonaut povedal svojej neveste 'áno' z vesmíru, pred 10 rokmi

Vesmír Foto: TASR/AP

Svadobný frak i obrúčku priniesla ženíchovi nákladná loď.

Houston 10. augusta (TASR/Teraz.sk) - Paluba Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a houstonské stredisko pozemnej kontroly Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) boli pred desiatimi rokmi dejiskom prvej vesmírnej svadby. Svadobný frak i obrúčku ženíchovi priniesla nákladná loď.

Štyridsaťjedenročný ruský kozmonaut Jurij Malenčenko si zobral na diaľku za svoju manželku mladú 26-ročnú Jekaterinu Dmitrijevovú.

Novomanželia nechceli nič nechať na náhodu. Nevesta zaistila úspešné zavŕšenie obradu aj pre prípad, že by sa prerušilo spojenie. A tak v súlade so zákonmi štátu Texas na svadobný obrad prizvala náhradníka namiesto ženícha.

V čase svadby sa ženích nachádzal vo výške asi 380 km nad Novým Zélandom, nevesta stála v tom čase pevne na Zemi v Texase. Vďaka videoprenosu sa mohli obaja v momente, keď si povedali svoje "áno", vidieť.

Mladomanželia si potom nastokli na prsty svadobné prstene a nevesta poslala svojmu manželovi bozk na diaľku.

Pár, ktorý je príkladom, že vzťahy fungujú aj na veľkú vzdialenosť, sa spoznal v roku 1998 na jednom večierku v Houstone. O ruku rodenej Rusky žijúcej od detstva v USA požiadal Malenčenko v roku 2002.