Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Vianočné stromčeky rozžiarili mestá po celom svete

Dvadsaťpäťmetrová avantgardná svetelná konštrukcia vianočného stromčeka, ktorá nahradila tradičný ihličnatý stromček z Ardén na hlavnom námestí v Bruseli. Foto: TASR/AP

Abstraktný, plávajúci po vode či z čistého zlata. To sú len niektoré z vianočných stromčekov, ktoré zdobia tento rok mestá a metropoly po celom svete.

Bratislava 22.december 2012 (TASR/Teraz.sk) - Slávnostne vyzdobený vianočný stromček osvetlený sviečkami v domácnostiach a na verejných priestranstvách je na Slovensku, ako aj v mnohých iných krajinách, tradičnou súčasťou Vianoc.

Kresťanskú symboliku stále zeleného stromu so sviečkami a červenými guľami je možné interpretovať rôzne. Zeleň bola už v predkresťanskej dobe znamením nádeje na nový život uprostred zimy a kresťanstvo túto symboliku preberá. Zároveň sa vianočný stromček stavia na počesť príchodu Spasiteľa, tak ako ho zelenými ratolesťami vítali v Jeruzaleme. Červené jabĺčka alebo gule zase symbolizujú biblický strom života, z ktorého jedli Adam a Eva, hoci to mali zakázané. Sviečky na stromčeku sú symbolom viery v Ježiša Krista ako Svetla sveta.

Šírenie vianočného stromčeka do celého sveta sa začalo hlavne po druhej svetovej vojne. Dnes sú už vianočné stromčeky samozrejmosťou aj v krajinách bez kresťanských tradícií, napríklad v Japonsku či v Indii.

Pozrite si, vianočné stromčeky, ktoré sa v tomto roku rozžiarili pred známymi budovami či v mestách rôznych krajín.


FOTOGALÉRIA: Vianočné stromčeky po celom svete




Pre katolíckych veriacich sú významným symbolom vianočných sviatkov jasličky a scéna betlehema s postavami Svätej rodiny, troch mudrcov z Východu, pastierov, anjelov, i oviec. Za pôvodcu tradície betlehemov sa pokladá sv. František z Assisi, ktorý postavil prvý betlehem v roku 1223 v talianskom Greccio. Jasličky a betlehemy ako symbol Vianoc sa neskôr rozšírili v Španielsku, v južnom Nemecku a iných oblastiach Európy. Táto tradícia sa rýchle šírila najmä po roku 1600.

Možno ich vidieť nielen v kostoloch, ale aj vo výkladoch obchodov, na výstavách i verejných priestranstvách a menšie betlehemy zdobia domácnosti veriacich. Pri jasličkách a betlehemoch v kostoloch sa na mnohých miestach konajú 25. alebo 26. decembra jasličkové pobožnosti pre deti a rodiny. S jasličkami v rukách chodievali koledníci zvestovať narodenie Ježiška a vinšovať do rodín.

Thomas Alva Edison
Foto: Wikipedia
Prvý elektricky osvietený vianočný strom mali v USA. Pred 130 rokmi iba dva dni pred Štedrým dňom 22. decembra 1882 ho predviedol vynálezca Thomas Alva Edison v Menlo Parku. Autorom reťazí svetielok bol jeho priateľ a spolupracovník Edward H. Johnson.

Prvým, kto dal dokopy elektrické osvetlenie vianočného stromčeka bol Edward H. Johnson. Jeho ručne vinutá reťaz 80 elektrických svetielok červenej, bielej a modrej farby sa ocitla na vianočnom stromčeku 22. decembra 1882. A stromček sa dokonca otáčal!

VIDEO: Nezvyčajný stromček v Bruseli