Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

VIDEO: Múmie sveta odhaľujú tajomstvo života po živote

Výstava Múmie sveta v Budapešti. Foto: Tablet.TV

Niektoré múmie pochádzajú z vážených rodov, iné sú z radov bežných obyčajných ľudí. Múmie však ešte stále najčastejšie spájame so starovekým Egyptom.

Budapešť 16. augusta (TABLET.TV) – Výstava Múmie sveta sa po svojej premiére v českej metropole Praha presunula do Budapešti, kde ju 16. augusta oficiálne sprístupnili pre verejnosť. Má ísť o najväčšiu a najucelenejšiu zbierku múmií na svete. "Celý koncept výstavy hovorí príbeh o histórii ľudstva a zároveň prináša poznanie," uviedol pre TABLET.TV organizátor Viliam Ďuriš.



Niektoré múmie pochádzajú z vážených rodov, iné sú z radov bežných obyčajných ľudí. Múmie však ešte stále najčastejšie spájame so starovekým Egyptom. "Návštevníci tu môžu vidieť viac ako dve desiatky múmií aj ďalšie exponáty aj z iných kútov sveta," informoval Petr Suchánek z produkčného tímu výstavy.

Medzi stovkami exponátov možno odporučiť niekoľko najzaujímavejších. Napríklad Baron Von Holz, nemecký šľachtic nájdený v utajenej rodinnej krypte hradu zo 14. storočia, zostal obutý do svojich najlepších topánok. Múmia z Vacu, mladá rodina z maďarského mesta Vác, ktorá zomrela na tuberkulózu. Burnsová zbierka, séria medicínsky vyrobených múmií používaných na výučbu anatómie na začiatku 19. storočia. Egyptský kňaz Nes-Hor, u ktorého bola zistená artritída a zlomené ľavé bedro. Egyptské múmie zvierat vrátane sokola, ryby, psa a mláďaťa krokodíla, ktoré boli zámerne vytvorené, aby sprevádzali na večnosť členov kráľovskej rodiny. MUMAB, dokonalé napodobenie pôvodnej egyptskej mumifikácie vykonané lekármi na ľudskom tele prvýkrát po 2800 rokoch.

"Mnoho exponátov pochádza zo Spojených štátov amerických a v Európe ich bolo možné vidieť zatiaľ iba v Prahe a Budapešti. Aj preto je táto výstava taká jedinečná. My sme zbierku obohatili aj o unikátne múmie, ktoré pochádzajú z Maďarska z okolia Vácu. Majú svetovú premiéru," doplnil spoluorganizátor Dániel Bátyi.

Ako uzavrel Ďuriš, výstava je určená aj pre rodiny s deťmi. "Je tu vzdelávacia detská stopa "Indiana Jones – lovec pokladov". Deti tu odpovedajú na kvízy, zbierajú pečiatky a komu sa podarí, ten nájde poklad," dodal.