Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Víno nad Dunajom

Foto: ELESKO

Na najväčšej ochutnávke vína pod Bratislavským hradom sa rozlialo vyše tisíc fliaš vína.

Bratislava 4. decembra (OTS) - Festival Dobrý ročník, ktorý usporiadala spoločnosť ELESKO Trading, sa začal v piatok 29. 11. poobede a trval až do sobotňajšieho večera 30. 11. 2013. Zúčastnilo sa ho 24 slovenských a zahraničných vinárstiev, pričom najväčšie zastúpenie mali talianske vína.

Festival symbolickým štrngnutím s pohárom ružového sektu otvoril herec Vlado Černý, ktorý sa sám považuje za milovníka slovenských vín. Podujatie vzbudilo záujem nielen odbornej, ale aj laickej verejnosti, ktorá po oba dni vychutnávala najlepšie ročníky od slovenských aj zahraničných vinárstiev. Veľký záujem, okrem vína, bol najmä o sabráž, ktorú si mohli návštevníci vyskúšať aj na vlastnej koži. Someliérskou šabľou sekali fľaše kvalitného sektu ELESKO pod odborným vedením lektorov. V bohatom programe festivalu nechýbala škola someliéra, či poučná živá prezentácia o správnom servise bielych a červených vín.

Foto: ELESKO
Súčasťou festivalu Dobrý ročník boli aj rôzne tematické degustácie. Okrem dvoch stoviek rôznych vín mohli návštevníci pod vedením someliérov a obchodných zástupcov spoločnosti ELESKO Trading ochutnávať aj sekty a šumivé vína, vína vyrobené z odrody Rizling rýnsky, vína z novošľachtencov, ale aj tradičných a medzinárodných odrôd. Na svoje si prišli aj priaznivci delikates. Spoločnosť ELESKO Trading pripravila pre návštevníkov ochutnávku mäsových špecialít z diviny vlastného chovu ELESKO Delikatessen. Partneri festivalu RONA, Liebherr a Pulltex vystavovali svoje výrobky určené na uchovávanie vína a nápojov pri správnej teplote (chambré), kalichy s ťahanou nohou a sortiment someliérskych potrieb určených pre správny servis a podávanie vína.

Návštevníci mohli ochutnávať a objavovať atraktívne senzorické vlastnosti vín zo Slovenska, Čiech, Rakúska, Nemecka, Francúzska, Talianska, Španielska, Nového Zélandu, Argentíny a Čile. Festival nadväzoval na sériu ochutnávok v Liptovskom Mikuláši a Michalovciach. Podľa informácií organizátora bude pokračovať aj v ďalších slovenských mestách v budúcom roku, aby o 12 mesiacov opäť vyvrcholil najväčšou ochutnávkou vína pod Bratislavským hradom.
Foto: ELESKO