Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Vo veku 75 rokov zomrel publicista a obľúbený textár Peter Brhlovič

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Popri práci textára sa Brhlovič intenzívne venoval aj novinárskej práci v kultúrnej rubrike denníka Smena. Písal najmä o pesničkových festivaloch.

Bratislava 3. februára (TASR) - Vo veku 75 rokov zomrel vo štvrtok (1. 2.) publicista, novinár a textár populárnych pesničiek Peter Brhlovič. TASR o tom informoval redaktor publicistiky RTVS Martin Jurčo. Posledná rozlúčka s Petrom Brhlovičom bude v stredu (7. 2.) o 14.00 h v obradnej sieni Pieta na Čučoriedkovej ulici v Bratislave.

Jurčo tiež informoval, že Rozhlas a televízia Slovenska - Rádio Regina uvedie 9. februára v relácii Na koncert s Reginou o 23.00 h zostrihy rozhlasových rozhovorov s textárom a pesničky z jeho dielne.

"Brhlovič bol autorom textov pesničiek azda pre všetkých významnejších spevákov populárnej hudby v 70. rokoch," uviedol Jurčo. Na Bratislavskej lýre sa ako autor prvýkrát predstavil v roku 1972 s pesničkou Zmysel nemých slov (duet Evy Kostolányiovej a Ľuboša Novotného), ktorá získala druhé miesto v diváckej ankete lýrových piesní. Od roku 1976 sa ako autor textov výrazne uplatnil v spojení s Pavlom Zajáčkom a jeho skupinou Za-ja-ce. Jeho piesne často zneli aj na dobových regionálnych pesničkových festivaloch a objavovali sa aj na profilových platniach spevákov sólistov. Bol napríklad výrazným spolupracovníkom Evy Kostolányiovej, Marcely Laiferovej, Mariky Škultétyovej a Dušana Grúňa.

Popri práci textára sa Brhlovič intenzívne venoval aj novinárskej práci v kultúrnej rubrike denníka Smena. Písal najmä o pesničkových festivaloch (najmä Bratislavskej lýre), často bol členom rôznych porôt hudobných festivalov.