Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Zmĺkol Big Ben, z neba padali ryby: Aj toto priniesol uplynulý rok

Teraz.sk prináša prehľad zaujímavých udalostí, ktoré sa udiali vo svete v roku 2017. Foto: TASR Foto: TASR

Z neba padali ryby, umrela najstaršia žena na svete a Macron minul na kozmetiku 26.000 eur. Aj taký bol rok 2017.

Bratislava/Svet 30. decembra (TASR/Teraz.sk) - Billa Gatesa po prvý raz z pozície najbohatšieho človeka sveta odsunul Jeff Bezos - zakladateľ amerického internetového obchodu Amazon.com. Možno ho raz predbehne 11-ročný Frank z mesta Falls Church, ktorý si založil firmu na kosenie trávnikov. Uplynulý rok toho však priniesol oveľa viac.

Teraz.sk vydáva výberovú chronológiu kuriozít a zaujímavostí zo sveta v treťom štvrťroku 2017.

JÚL



3. júla - Tri roky pracovala maliarka Ana Tudorová z obce Sonta v srbskej Vojvodine na kilometer dlhom plátne, na ktorom znázornila európsky veľtok Dunaj od prameňa po ústie. Na obraze nechýbajú ani najvýznamnejšie podunajské mestá a charakteristická flóra a fauna z povodia rieky o dĺžke 2860 kilometrov.

6. júla - Francúzsko plánuje do roku 2040 zakázať predaj vozidiel na benzín a naftu, vyhlásil minister životného prostredia Nicolas Hulot. Na základe klimatického plánu by mala mať krajina do roku 2050 nulovú produkciu tzv. skleníkových plynov.

6. júla - Vedci dokázali existenciu nového typu subatómovej častice, ktorá by mohla osvetliť jednu z kľúčových síl formujúcich náš svet, oznámil výskumný inštitút CERN so sídlom v Ženeve. Častica s označením Xicc++ bola síce známa v teórii, avšak v praxi sa jej existenciu až dosiaľ nepodarilo dokázať.

Na archívnej snímke je pohľad na veľký hadrónový urýchľovač v tuneli v Európskej organizácii pre jadrový výskum (CERN) v Ženeve.
Foto: TASR/AP Photo


10. júla - Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) na svojom zasadaní v Krakove zaradila na prestížny zoznam svetového kultúrneho dedičstva kamennú prístavnú hrádzu Valongo v brazílskom Riu de Janeiro, na ktorú kedysi postupne vysadili takmer milión otrokov z Afriky.

27. júla - Najbohatším človekom sveta sa stal po prvý raz Jeff Bezos, zakladateľ amerického internetového obchodu Amazon.com. Bezos tak predstihol dlhodobého držiteľa tejto pozície Billa Gatesa, zakladateľa počítačovej spoločnosti Microsoft.

Zakladateľ a výkonný šéf internetového obchodu Amazon.com. Jeff Bezos
Foto: TASR/AP


30. júla - Britská televízna stanica Channel 4 odvysielala nový dokumentárny film zo života zosnulej Diany Frances Spencerovej, princeznej z Walesu. Film obsahoval úryvky zo súkromných videonahrávok, na ktorých Diana úprimne rozpráva o svojich manželských problémoch a o napätom vzťahu s kráľovskou rodinou.

Na archívnej snímke z 29. júla 1981 britský princ Charles bozkáva nevestu Dianu po svadbe na balkóne Buckinghamského paláca v Londýne.
Foto: TASRAP


AUGUST



6. augusta - Frank z mesta Falls Church neďaleko Washingtonu má len 11 rokov, no už má v sebe podnikateľského ducha - založil si firmu na kosenie trávnikov. A keďže podnikateľským vzorom je mu prezident Donald Trump, zaumienil si, že chce pokosiť trávnik okolo Bieleho domu. Napísal teda prezidentovi. Chlapec vysvetlil, že má k dispozícii motorovú i nemotorovú kosačku a strunovú kosačku. Šéfovi Bieleho domu ponúkol, že ak si vyberie motorovú kosačku, benzín bude zadarmo. Prezident takú ponuku nemohol odmietnuť a Franka pozval do Bieleho domu.

10. augusta - Desaťročný migrant z Afganistanu, ktorý si za svoje kresby a fotografie vyslúžil v Srbsku prezývku "malý Picasso", vystavoval v Belehrade prvýkrát svoje diela, pričom využil túto príležitosť na zbierku pre istého srbského chlapca v núdzi.

10. augusta - Dom, v ktorom americký prezident Donald Trump strávil prvé štyri roky svojho života, je možné prenajať si za 777 dolárov za noc. Rodinný dom sa nachádza v newyorskej štvrti Queens a jeho kapacita je 20 návštevníkov.

16. augusta - Egyptské ministerstvo pre pamiatky informovalo, že archeológovia objavili tri hrobky spred viac ako 2000 rokov z éry Ptolemaiovcov. K nálezu došlo v údolí Nílu v provincii Minjá južne od Káhiry v lokalite známej ako Al-Kamín as-Sahráwí. Podľa ministerstva odkryté sarkofágy a úlomky keramiky svedčia o tom, že išlo o veľké pohrebisko z obdobia medzi 27. dynastiou a grécko-rímskou érou.

Nájdený dvojmetrový sarkofág je zdobený vyrytými hieroglyfmi a dekoráciami z vtáčích pier a stále vykazuje pôvodné farby.
Foto: TASR/AP


18. augusta - Dvojica ruských kozmonautov na Medzinárodnej vesmírnej stanici vypustila do vesmíru päť nanodružíc, z ktorých jedna bola takmer celá vyrobená pomocou 3-D tlačiarne a je prvou svojho druhu na svete.

18. augusta - Hamburský podnik Yoko Mono Bar musel po 17 rokoch zmeniť svoj názov. Zmenu si vynútila Yoko Ono, vdova po exbeatleovi Johnovi Lennonovi, ktorá napadla názov - priveľmi podobný jej menu a priezvisku - súdnou cestou.

Yoko Ono
Foto: TASR/AP


21. augusta - Hlahol londýnskej ikonickej pamiatky Big Ben po poludňajšom zvonení stíchol na najbližšie štyri roky. Posledné zvonenie pred plánovanou rekonštrukciou si prišli vypočuť stovky poslancov a zamestnancov britského parlamentu, novinári i turisti a náhodní okoloidúci. Okrem zvonov sa počas opravy zastavia aj hodiny. Zvony sa počas nasledujúcich štyroch rokov rozozvučia len výnimočne, napríklad pri vítaní Nového roku.

25. augusta - Tlačová agentúra Associated Press zreštaurovala a na internetovom serveri YouTube sprístupnila videozáznam zo svadby princa Charlesa s lady Dianou Spencerovou. Urobila tak pri príležitosti 20. výročia Dianinej smrti. Záznam získala AP ešte v roku 2016 z archívu britskej spoločnosti British Movietone. Tá ako jediná zaznamenala svadbu prominentného páru z 29. júla 1981 na kvalitný 35-milimetrový film, vďaka čomu sa dal záznam dobre zreštaurovať.

25. augusta - Francúzsky prezident Emmanuel Macron minul za tri mesiace svojho pôsobenia v úrade 26.000 eur na mejkap. Potvrdila to jeho kancelária s tým, že sa pokúša nájsť menej finančne náročnú alternatívu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Foto: TASR/AP


SEPTEMBER



3. septembra - Japonská princezná Mako, najstaršia vnučka cisára Akihita, sa zasnúbila s neurodzeným mužom, svojím spolužiakom z vysokej školy. Japonské zákony však požadujú, aby princezná po sobáši s radovým občanom opustila kráľovskú rodinu, pričom žena za žiadnych okolností nesmie zasadnúť na cisársky trón.

Princezná Mako, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


4. septembra - Britský princ William a jeho manželka Kate očakávajú tretí prírastok do rodiny. William a Kate už majú dve deti - štvorročného princa Georgea a dvojročnú princeznú Charlotte.

Kate (druhá vpravo), vojvodkyňa z Cambridge drží svoju dcéru Charlotte a princ William so synom Georgeom.
Foto: TASR/AP


6. septembra - Test otcovstva nepreukázal tvrdenie 61-ročnej Španielky, že je dcérou Salvadora Dalího. Madridský súd, ktorý nariadil test DNA, uviedol, že Pilar Abel Martínezová nemá s Dalím nijaký biologický vzťah. Martínezová, ktorá sa živí ako kartárka, už dlho tvrdila, že jej matka, ktorá pracovala v domácnosti Dalího priateľov ako slúžka, mala so slávnym umelcom v roku 1955 tajný románik.

Pilar Abel Martínezová
Foto: TASR/AP


14. septembra - Nová britská desaťlibrová bankovka vyrobená z polyméru sa dostala do obehu. Platidlo s vyobrazením spisovateľky Jane Austenovej prichádza po štvormesačnom období, počas ktorého neboli v Británii bankovky s vyobrazením ženy - s výnimkou kráľovnej Alžbety II.

Guvernér Bank of England Mark Carney predstavil novú desaťlibrovú bankovku, na ktorej rube je vyobrazená Jane Austenová, a to pri príležitosti 200. výročia úmrtia spisovateľky.
Foto: TASR/AP


15. septembra - Vesmírna sonda Cassini sa rozpadla a zhorela v atmosfére Saturna, čím sa podľa plánu skončila jej pozoruhodná, 20 rokov trvajúca misia zameraná na výskum tejto planéty. Cassini bola jedinou vesmírnou sondou, ktorá doteraz krúžila na obežnej dráhe okolo Saturna.

17. septembra - Violet Brownová z Jamajky, ktorá bola najstarším žijúcim človekom na svete, zomrela vo veku 117 rokov a 189 dní.

Violet Brownová
Foto: TASR/AP


18. septembra - Na Havaji sa skončil osem mesiacov trvajúci vedecký experiment zameraný na simulovanie podmienok pobytu astronautov na planéte Mars. Skupina štyroch mužov a dvoch žien, ktorí v špeciálnej vinylovej kupole s rozlohou 111 štvorcových metrov strávili na planine pod vrcholom havajskej sopky Mauna Loa osem mesiacov, bola súčasťou programu amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír.

19. septembra - Pamätník venovaný Michailovi Kalašnikovovi, ktorý skonštruoval známu útočnú pušku označovanú jeho menom, odhalili v Moskve. Kalašnikov zomrel v roku 2013 v meste Iževsk, v ktorom žil.

Na archívnej snímke vynálezca samopalu AK-47 Michail Kalašnikov predstavuje svoj slávny samopal
Foto: TASR/AP


28. septembra - Predstavitelia civilnej ochrany na severovýchode Mexika informovali, že počas slabého dažďa padali z neba ryby. Stalo sa tak v pobrežnom meste Tampico v štáte Tamaulipas. Podľa americkej Kongresovej knižnice ide o fenomén známy už od dávnych čias. Vedci sa domnievajú, že tornáda nad vodou - známe ako vodné smršte - by mohli byť zodpovedné za nasávanie rýb do vzduchu, kde ich unáša vietor, až kým nepadnú na zem.

28. septembra - Vo veku 91 rokov zomrel Hugh Hefner - zakladateľ amerického pánskeho časopisu Playboy. Multimilionár je pochovaný vedľa hrobky herečky a speváčky Marilyn Monroeovej.

Americký zakladateľ a vydavateľ pánskeho časopisu Playboy HUGH HEFNER.
Foto: TASR/AP


29. septembra - Sitar bývalého člena britskej rockovej skupiny The Beatles Georgea Harrisona vydražili v USA za 62.500 dolárov. Harrison kúpil tento hudobný nástroj v roku 1965 v Londýne a následne ho použil v skladbe "Norwegian Wood (This Bird Has Flown)" z albumu Rubber Soul (1965).