Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Washingtonská Národná katedrála bude dejiskom homosexuálnych sobášov

Washingtonská Národná katedrála Foto: TASR/AP

Keďže Národná katedrála je najvýznamnejším chrámom Spojených štátov, rozhodnutie jej duchovných správcov má veľký symbolický význam.

Washington 9. januára (TASR) - Washingtonská Národná katedrála, kde sa americký ľud stretáva, aby oplakával tragédie alebo oslavoval nového prezidenta, sa čoskoro stane dejiskom sobášov ľudí rovnakého pohlavia.

Predstavitelia Národnej katedrály dnes informovali agentúru AP, že chrám bude jednou z prvých kongregácií episkopálnej cirkvi, ktorá bude uplatňovať nový rítus. Oficiálne tento zámer oznámia dnes vo Washingtone.

Keďže Národná katedrála je najvýznamnejším chrámom Spojených štátov, rozhodnutie jej duchovných správcov má veľký symbolický význam. Počas 106 rokov svojej existencie bola katedrála duchovným centrom pre národ, konali sa v nej smútočné rozlúčky s prezidentmi Ronaldom Reaganom a Geraldom Fordom a každoročne ju navštívia tisíce ľudí.

Dekan katedrály Gary Hall uviedol, že rozhodnutím o slávení manželstiev ľudí rovnakého pohlavia cirkev urobila ďalší krok k rovnosti v otázke manželských zväzkov. Podotkol, že "plná účasť zapojenia gayov a lesbičiek na živote cirkevného spoločenstva je v duchu toho, čo Ježiš od nás žiada".

Práve problém homosexuality spôsobil pred časom rozkol medzi západnou časťou anglikánskej cirkvi a jej komunitami v Afrike po tom, ako kanadské diecézy v roku 2002 schválili homosexuálne cirkevné manželstvá a episkopálna cirkev v USA v roku 2003 vymenovala za biskupa kňaza, ktorý sa otvorene hlásil k svojej homosexuálnej orientácii.

Anglikánska cirkev koncom minulého týždňa oznámila, že zrušila zákaz vysviacky kňazov-mužov, ktorí žijú v homosexuálnom vzťahu, za biskupov v prípade, že sa zaviažu dodržiavať celibát. Podľa pozorovateľov hrozí, že toto rozhodnutie ešte viac rozdelí anglikánsku cirkev, ku ktorej sa vo svete hlási 80 miliónov ľudí.

Rozhodnutie o zrušení 18 mesiacov trvajúceho moratória na biskupskú vysviacku kňazov žijúcich vo zväzku s osobou rovnakého pohlavia bolo prijaté ešte v decembri, ale záujem verejnosti a médií vyvolalo až v piatok po oficiálnom oznámení.

Rovnakú povinnosť - zachovávať celibát - majú aj diakoni a kňazi. Cirkevné učenie hovorí, že pohlavný styk je možný len v manželstve a manželstvo je zväzkom ženy a muža.

Konzervatívci v anglikánskej cirkvi vyslovili obavu, že vysviacka homosexuálnych kňazov za biskupov vyvolá v cirkvi ešte väčší rozkol ako dilema ohľadom biskupskej vysviacky žien.