Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Záhorské Pomoravie je územím vtáčích dravcov i husí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Záhorské Pomoravie je jedinečné aj tým, že sú tu najväčšie rozlohy záplavových lúk v strednej Európe.

Bratislava 24. apríla (TASR) – Ak je niektoré z chránených vtáčích území na Slovensku zasnúbené opereným dravcom, je to Záhorské Pomoravie. V súvislosti s lokalitou, zaberajúcou severozápadnú časť Bratislavy i územie okresov Malacky a Senica, na to upozornil ornitológ a environmentalista Ján Dobšovič.

"Vlastne okrem orla skalného a orla krikľavého tam vieme zhliadnuť všetky druhy dravcov," priblížil Dobšovič, ktorý sa prostredníctvom aktivít watching.sk podieľa na popularizovaní prírodných krás i chránených vtáčích území na Slovensku.

Ozrejmil, že k najcennejším dravcom, ktoré v území rieky Moravy hniezdi, patrí orol kráľovský - celosvetovo chránený druh, takisto orliak morský, ktorého jedince pribudli na Záhorí len pred približne desiatimi rokmi a tiež sokol rároh, druh, ktorý v minulosti takmer vyhynul. "Záhorské Pomoravie je takisto územím haje červenej a haje tmavej, i keď v druhom prípade počty jedincov v poslednom období poklesli," uviedol Dobšovič. Z vlastných skúseností a aktivít birdwatchingu môže potvrdiť, že na Záhorie zaletia aj ďalšie vzácne druhy. "Vždy takto v apríli počas migrácie možno na Záhorí zahliadnuť kršiaka rybára, v blízkosti hraníc s Rakúskom sa objavil aj sokol červenonohý," dodal. "Síce vzácne, no viackrát bol na tomto území spozorovaný aj sup bielohlavý či hadiar," dodal. Spomenul, že vtáčí svet na Záhorí tvoria aj bežne pozorovateľné druhy dravcov – sokoly myšiare a lastovičiare či jastraby.

Územie v juhozápadnej časti Slovenska je okrem dravcov takisto význačné výskytom divých husí. "V zimnom období sa tu zdržujú obrovské kŕdle severských druhov, ktoré tvoria hus divá, bieločelá i siatinná. Hus divá sa tu združuje aj v lete," dodal ornitológ.

Záhorské Pomoravie považuje Dobšovič celkovo za lokalitu, ktorá poskytuje veľmi vhodné podmienky pre život vtákov, a to najmä vďaka špecifikám tohto územia. "Patrí k nim niekdajšia prítomnosť železnej opony, ktorá bránila narušovaniu prirodzeného prírodného prostredia hospodárskou činnosťou, no takisto aj výrazná riečna niva Moravy a zachované lužné lesy," vysvetlil Dobšovič.

Záhorské Pomoravie je jedinečné aj tým, že sú tu najväčšie rozlohy záplavových lúk v strednej Európe. Preto práve tu, v okolí Devínskeho jazera, možno bez problémov pozorovať a počúvať chrapkáča poľného. "Hovorí sa, že keď Boh rozdával hlasy, chrapkáč prišiel ako posledný, takže jeho zvuk nepripomína ani hlas a už vôbec nie spev, skôr zvuk, ako keď prejdete po niečom hrebeňom," pripomenul ďalšiu zaujímavosť Záhorského Pomoravia.