Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Zimný festival jedla pozýva aj na karminu

Ilustračné foto Foto: TASR/Dušan Hein

Zimný festival jedla s podtitulom Ochutnajte Slovensko sa koná vo vybraných TOP reštauráciách zaradených do sprievodcu svetom slovenskej gastronómie Gurmán na Slovensku.

Bratislava 27. novembra (TASR) – Zimný festival jedla sa opäť pohrá s chuťovými pohárikmi všetkých gurmánov na Slovensku od 15. januára do 16. februára 2014. Druhý ročník podujatia dnes médiám predstavili organizátori letného Gurmán festu v Bratislave a v Košiciach. Ako uviedol riaditeľ festivalu Radoslav Nackin, zimné gastronomické podujatie, ktoré tento rok zaznamenalo úspech v Bratislave, chcú viac prezentovať a medializovať v menších mestách ako Nitra, Banská Bystrica, Žilina alebo Prešov.

Zimný festival jedla s podtitulom Ochutnajte Slovensko sa koná vo vybraných TOP reštauráciách zaradených do sprievodcu svetom slovenskej gastronómie Gurmán na Slovensku. Do druhého pokračovania sa zapojilo viac ako 30 reštaurácií zo všetkých ôsmich krajov. Kulinárski nadšenci môžu opäť využiť Gurmán busy. Tie ich počas jednej gastronomickej jazdy prevedú vždy tromi reštauráciami, v ktorých môžu ochutnať dohromady šesť jedál. Na "koštovanie" si budú môcť vybrať z troch kategórií - špecialita šéfkuchára, recepty našich mám a chute regiónov. "Novinkou je, že Gurmán busy pocestujú aj mimo západného Slovenska, naplánované sú aj trasy v Košiciach a Tatrách," upozornil Radoslav Nackin.

Organizátori zároveň ponúkajú stretnutie so špičkovými šéfkuchármi, návštevníci festivalu tak okrem jedál spoznajú na exkurzii kuchýň zákulisie reštaurácií. V rámci podujatia sa predstavia najlepší kuchári, manažéri a someliéri podľa Gurmána na Slovensku a držitelia Gurmán Award, medzi nimi šéfkuchári Jaroslav Žídek, Marián Filo, Igor Čehy či someliér Tomáš Vyšváder.

Ďalšou novinkou zimného festivalu jedla sú Gurmán víkendy, ktoré ponúkajú niektoré reštaurácie a hotely. Za festivalové ceny so zvýhodnením až do výšky 50 percent si gurmáni budú môcť zakúpiť poukaz na Gurmán víkend a spojiť tak zážitok z dobrého jedla s pobytom vo wellness. "Od 2. decembra spustíme predpredaj a možnosť rezervácií degustácií na festivalovom webe, kde si budú môcť záujemcovia zarezervovať svoj obed alebo večeru v konkrétnej reštaurácii, vybrať konkrétny gurmánsky víkend alebo cestu Gurmán busom," oznámil Radoslav Nackin s tým, že festival chce svojich návštevníkov pozvať aj do mikroregiónov. Gurmán busy tak zavítajú napríklad aj na kopaničiarsku zabíjačku - karminu do Brezovej pod Bradlom.

Všetky informácie o festivale, o predaji degustačných kupónov, zoznamy reštaurácií a ich menu nájdu záujemcovia na www.zimnyfestivaljedla.sk.